Hemmagjord Snickers

Allmänt Godis

Det här receptet är en garanterad succé både hos barn och vuxna. Passar utmärkt att servera till kaffet på nyår och det går att förbereda långt i förväg. De går bra att förvara i kylen men tänk på att ta fram ca 30 minuter innan servering då de annars lät går sönder när man skär och äter dem. Jag har valt att använda saltade cashewnötter istället för jordnötter då jag tycker man redan får så mycket smak av jordnötssmöret och cashewnötterna ger en extra smakkick till godiset. Har man inte tid att göra egen marängkräm går det bra att använda Marshmallow fluff. De tar lite tid att göra men är inte svåra och väl värda sin tid!

Hemmagjord Snickers

lager 1

100 g mörk choklad (gärna 70%)

2 msk jordnötssmör

Smält chokladen och rör ner jordnötssmöret

Häll i en bakplåtsklädd ungsform och ställ i kylen

lager 2

Margängkräm

1 äggvita

1 ½ dl strösocker

 ½ tsk vaniljsocker

Separera äggulan från vitan och häll vitan i en rostfri bunke

Tillsätt båda sorterna socker och sätt över ett vattenbad

Använd elvisp och vispa smeten tills den satt sig ordentligt

50 g smör

2 msk råsocker

4 msk kondenserad mjölk

2 dl grovt hackade saltade cashewnötter

1 tsk vaniljsocker

4 msk jordnötssmör

marängkräm

Smält smöret och tillsätt råsockret och den kondenserade mjölken

Låt sjuda på ganska svag värme i 5 minuter under omrörning

Tillsätt övriga ingredienser och rör runt tills det blir en jämn smet

Bred ut över det helt svalnade lagret choklad och ställ in i kylen igen

lager 3

Kolasås

2 dl 15% matlagningsgrädde

1 1/2 dl ljus sirap

1 dl råsocker

1/2 tsk vaniljsocker

Koka upp samtliga ingredienser under konstant vispning tills såsen börjar sätta sig, mörkna och få den ljuvliga kola doften.

Häll över de två första lagren och ställ in i kylen

lager 4

100 g mörk choklad (gärna 70%)

2 msk jordnötssmör

Smält chokladen och rör ner jordnötssmöret

Bred ut jämnt över lagret med kola och låt svalna helt och sen är de redo att serveras!

En kommentar

Julafton med godaste maten!

Allmänt

Hoppas ni har haft en underbar jul och ätit lika mycket gott som jag har! Julen börjad lite krisartat med en gran som inte gick i sin fot men efter att vi fått tag på en såg gick det att lösa och vi var tillbaka i stämningen. Jag äter ingen julmat på julafton utan vi kör allt det godaste vi vet; gåslever, löjrom, hemmagjord skagenröra, tarte tatin, goda ostar och massa mer. För att göra plats för all mat går jag och min pappa alltid på en långpromenad på Söder vilket är en av de mysigaste sakerna med julen. Allt är så lugnt och när man går genom Vitabergsparken är det alldelens magiskt och ger garanterad julstämning.

Ha en fortsatt God Jul!

Kommentera här!

Marshmallow Pops i form av tomtens renar

Allmänt Cake Pops
Ok jag vet att det blir två pops recept på raken med de här är gjorda på endast marshmallow och blir otroligt söta så jag kunde inte hålla mig från att berätta hur jag gjorde dem. De här gjorda jag förra året och gav bort runt jul och de är bland de roligaste julgodiset jag har pysslat med. För att få dit renarnas horn som är gjorda av salta små kringlor måste man vänta tills chokladen börjat stelna men inte är helt fast; börja prova att sätta dit dem när chokladen sätter sig och fastnar de inte vänta bara någon minut till innan ni provar igen. För att dela på kringlorna är det bästa sättet att använda ett rakblad men har ni inte det använd en riktigt vass kniv och tryck försiktigt igenom på mitten av varje kringla. 
Marshmallow Pops i form av tomtens renar
ca 25 marshmallows
200 g mörk choklad
små salta kringlor
röd kristyr (går att göra själv eller köpa färdig och färga med lite röd karamellfärg)
silver kulor 
klubbpinnar
små band
 
Smält chokladen 
Doppa varje topp på pinnarna i lite choklad och stick igenom marshmallown (för att de ska fastna på pinnen)
När chokladen stelnat doppa hela marshmallown i choklad
Stick pinnarna i en kartong och låt stå och stelna lite
Dela på kringlorna och sätt dit en av varje sida på marsmallown, fastnar de inte går det att doppa i lite extra choklad och trycka dit
Fäst två silverkulor som ögon och låt stelna
När chokladen är helt stelnad sätt dit röd kristyr som mulen på renarna 
Knyt ett litet band i slutet av marshmallown och renarna är färdiga att pigga upp din och andras jul!
 
P.S. följ mig gärna på instagram @emmalindb
Kommentera här!

Pepparkaks Cake Pops

Allmänt Cake Pops

Första gången jag åt cake pops var i USA för ett par år sedan. Inne på Starbucks fick jag syn på underbart söta små bakverk på pinne och blev helt förälskad. Att göra dem på mjuk pepparkaka ger de mest saftiga cake pops man kan tänka sig. De går självklart att doppa i vilken stort chokad man vill men jag får aldrig nog av mörk. Jag gjorde egen mjuk pepparkaka med självklart går det bra att köpa en färdig om man inte känner att man hinner. Gör man egen är det bästa att göra den dagen innan så kakan hinner sätta sig. Receptet jag har använt mig av är från Allt om mat och har både grädde och lingonsylt i smeten vilket gör att själva kakan i sig är väldigt saftig. Pinnarna finns att köpa på hobbybutiker. Det bästa sättet att torka cake popsen på är att göra hål i en kartong och sätta pinnarna i hålen, låt torka under natten och förvara sedan i kylen.

Pepparkaks Cake Pops

En sats mjuk pepparkaka, se recept nedan

17 pepparkakor

150 g lätt Philadelphia

3 msk råsocker

 200 g mörk choklad

Strössel eller annan garnering

Bryt ner kakan tillsammans med pepparkakorna i en mixer

Tillsätt råsocker och Philadelphia

Mixa till en jämn smet

Rulla små bollar och sätt in i kylen i 30 minuter

Smält chokladen

Ta ut bollarna och sätt var och en på en pinne

Doppa bollarna i chokladen och garnera

Mjuk pepparkaka från Allt om mat

3 ägg

3 dl socker

1 dl lingonsylt

2 dl grädde

50 g smör

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 tsk stött kardemumma

1 krm mald nejlika

1 tsk mald ingefära

Sätt ugnen på 200 grader

Vispa ägg och socker pösigt

Smält smöret och rör ner i smeten tillsammans med lingonsylt och grädde

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt till smeten under försiktig omrörning

Smöra och bröa en 1 ½ liters form och häll ner smeten

Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter, efter ca 30 minuter sätt över ungs folie om kakan börjar se mörk ut

Kommentera här!

Sallad med rotfrukter och juliga smaker

Allmänt Sallad

Den här salladen har en väldigt oväntad smak, dressingen har många olika ingredienser och var och en av dem balanserar upp varandra och ger en otroligt god sallad! De mjuka smakerna från rotfrukterna, paprikan, grönkålen och paprikan får sig ett sving av chili, ingefära och juliga kryddor.  För de som tycker om vegetariskt är det här en väldigt bra rätt som mättar utan att behöva något vid sidan om. Jag serverade den med de kryddade nötterna för att ge lite extra julig smak av mer kanel. Dressingen räcker till två omgångar av salladen.

Sallad med rotfrukter och juliga smaker

2 morötter

1 palsternacka

1 rödlök

200 g grönkål

1 röd paprika

10 torkade fikon

10 soltorkade tomater

½ dl bulgur

Dressing

¾ dl rapsolja

3 msk sweet chilisås

1 msk honung

2 ½ msk rödvinsvinäger

½ tsk kanel

½ tsk stött kardemumma

2 tsk färsk riven ingefära

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Koka bulgurn

Rör samman samtliga ingredienser till dressingen

När bulgurn är färdig och svalnat något blanda med ca 4 msk av dressingen

Strimla alla grönsaker, fikonen och de soltorkade tomaterna

Börja med att steka rödlöken, morötterna och palsternackan på ganska hög värme i ca 3 minuter

Tillsätt paprikan och grönkålen och stek ca 3 minuter till

Rör ner soltorkade tomater och torkade fikon

Tillsätt sist bulgurn och rör runt tills allt är fördelat

Servera med de kryddade nötterna

Kryddade nötter

¾ dl sötmandel

¾ dl hasselnötter

¾ dl valnötter

1 msk smör

1 msk muscovadosocker

1 krm kanel

1 tsk honung

1 tsk ljus sirap

Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter

Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna

Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme

Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter

Häll ner sirap och honung och blanda runt

För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna

Kommentera här!

Julkola med mörkt choklad överdrag och havssalt

Allmänt Choklad Godis

Mums för kola som smälter i munnen och gör en snäll så här lagom till jul. Som vanligt kan jag inte hålla mig från att skapa kontrasten mellan sötman från kolan med lite havssalt på toppen. Det kan bli lite kladdigt när man ska doppa kolan i chokladen så jag satte min kola utomhus ungefär en halvtimme innan det var dags. Sedan hällde jag chokladen på ett bakplåtspappet och vände kolan i den för om man doppar kolan rakt ner i en skål finns det risk att den smälter i chokladen.

Julkola med mörkt choklad överdrag och havssalt

2 dl vispgrädde

1 vaniljstång

1 ½ dl ljust muscovadosocker

50 ml glykos

1 dl ljus sirap

50 g smör

200 g 70% choklad

lite havssalt

Skrapa ur vaniljstången och tillsätt innehållet tillsammans med grädde, muscovadosocker, glykos och sirap i en kastrull

Koka till en temperatur på 118 grader under omvispning.

Ta av från värmen och rör ner smöret

Häll i en liten ungs form med plastfolie i botten och låt vila till dagen efter

Sätt kolan riktigt kallt ungefär en halvtimme innan det är dags att skära den

Smält chokladen och häll lite i taget på ett bakplåtspapper

Skär kolan i önskad form och storlek och doppa i chokladen och toppa med lite havssalt

Slå in varje kola i cellofan papper och gör rosetter på båda sidorna

Kommentera här!

Pepparkaks Biscotti

Allmänt

De här små skorporna är perfekta gå bort presenten så här i jultider. Jag gör en sats som jag sen ger bort i vackra glad burkar och de för med sig en ljuv arom av pepparkakan men på ett lite ovanligare sätt. Pepparkakssmaken trivs bra tillsammans med de rostade mandlarna och mörka chokladen som är lite vanligare att använda sig av i biscotti. Jag valde att göra egen pepparkakskrydda med lite extra kanel i men den går att ersätta med ca två teskeder färdig pepparkakskrydda. Glasyren är helt frivillig men jag tycker att den piffar upp både i smak och utseende mot den lite mörkare biscottin som pepparkakskryddan ger.

Pepparkaks Biscotti

100 g smör

2 ägg

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 dl muscovadosocker

½ dl strösocker

1 ½ dl rostade mandlar

100 g mörk choklad

1 ½ tsk kanel

1 tsk mald ingefära

¼ tsk kardemummakärnor

½ tsk nejlikor

Glasyr

1 äggvita

4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Mortla samtliga kryddor tillsammans till en fin blandning

Smält smöret, ta av värmen och tillsätt ett ägg i taget under omrörning

Hacka nötterna och chokladen grovt

Blanda samman med de torra ingredienserna och rör ner i ägg och smör blandningen

Arbeta snabbt samman degen och för över i tre längder på en bakplåtsklädd plåt

Grädda i mitten av ugnen 20 minuter

Gör så läge glasyren genom att vispa ihop äggvitan men florsockret med en elvisp

Ta ut skorporna ur ugnen och skär ganska snabbt ca 1 cm tjocka skivor utav dem lite på snedden

Med hjälp av en liten sked häll på glasyr i valfritt mönster över biscottin

Sätt tillbaka i ugnen på 125 grader i 15 minuter

Förvara svalt och torrt i en burk tills det blir dags att bjuda på eller ge bort

Kommentera här!