Kryddad lax

Allmänt

Jag vill gärna att min lax ska smaka mycket och slippa hålla på med såser och annat för att ge smak. För mig är lax en perfekt vardags rätt som jag gärna serverar med en god sallad. Det låter som om att det är mycket kryddor men de fungerar väldigt bra med laxens smak utan att ta över. Kryddorna gör att ytan ser ganska svart ut när den stekts, var inte oroliga smaken blir inte bränd!

Kryddad lax

2 laxbitar

½ msk torkad dragon

2 tsk paprikapulver

1 krm cayennpeppar

1 krm vitlökskrydda

1 msk flingsalt

1 krm svartpeppar

Stöt alla kryddorna till en jämn blandning i en mortel

Häll ut på en skärbräda och vänd laxen i kryddorna

Stek laxen på medelvärme i rapsolja ca 5 minuter

Kommentera här!

Gör hemmagjord pesto!

Allmänt Nötter

Jag tycker att hemmagjord pesto är bland det bästa som finns! På mackan, i pastan, som röra till lax - ja bara rör ihop den för en hemmagjord pesto är mil ifrån den man köper på butiken. Väljer att göra min utan vitlök utan låter basilikan, nötterna och parmesanen tala sitt tydliga språk. Tycker att den är godast när den blir en ganska fast röra men går självklart att späda ut med större mängd olivolja om man föredrar den lite rinnigare.

Pesto

Drygt 1/2 kruka färsk basilika

4 msk riven parmesan

2 msk pinjenötter

10 valnötter

1/2 tsk flingsalt

4 msk olivolja

Ta fram en mixer och tillsätt samtliga ingredienser, mixa och skrapa ner från sidorna ett par gånger till de bildar en jämn röra. Förvara i kylskåp.

Kommentera här!

Brownie med apelsinkrokant och rostade mandlar

Allmänt Brownies/Blondies
Grundreceptet för den här brownien kommer från den fantastiska Leila, jag har hört dem som tycker att hennes recept är för mäktigt men inte jag inte – har i och för sig aldrig reagerat på en efterätt och tyckt den varit för mäktig men det är bara jag. Som de bästa brownies har den här inget bakpulver i smeten vilket kladdar till det! Den här brownien vill gärna ha vaniljglass bredvid sig, då är den som godast.  Apelsinkrokanten lättar i alla fall upp dem om det är vad man är ute efter och smaken gifter sig otroligt bra med de rostade mandlarna. Att rosta mandlar är även min nya fixering, har dem på sallad, äter som snacks och nu även toppas mina efterrätter med dem!

Brownie med apelsinkrokant och rostade mandlar

100 g smör

2 dl strösocker

1 dl kakao

1/3 dl ljus sirap

1 nypa salt

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

100 g apelsinkrokant

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa rumstempererat smör med socker tills vitt

Tillsätt kakao, salt och sirapen och vispa igen

Vispa ner ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret

Rör försiktigt ner vetemjölet

Hacka apelsinkrokanten grovt och rör ner

Klä en ungform i bakplåtspapper och häll på smeten

Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen

Glasyr

1 dl vispgrädde

1/3 dl ljus sirap

1/3 dl mjölk

100 g mörk choklad

lite flingsalt

Värm vispgrädden med ljus sirap och mjölk i en kastrull tills det börjar sjuda

Ta av från plattan och rör ner chokladen tillsammans med lite flingsalt

När brownien varit ute i ca 30 minuter häll på glasyren och ställ i kylskåpet

Efter ytterligare 20 minuter häll på de rostade mandlarna

Rostade mandlar till garnering

½ dl sötmandlar

Häll mandlarna över en bakplåtsklädd plåt och kör i ugnen 10 minuter på 175 grader

När de svalnar något dela med en kniv i halvor, redo att garnera!

Kommentera här!

Bönröra

Allmänt

Det här är mitt ständiga recept när jag ska göra en röra med bönor, oftast blir det klassikern; Hummus på kikärter men går bra att variera med vilka bönor som helst. En bra bönröra tycker jag ska ha ganska mycket syra i sig, det får absolut inte bara smaka vitlök. För att motverka det tar jag alltid bort den lite gulare strängen som finns inne i vitlöken då det är där den kraftigaste smaken sitter. Det här receptet är lätt att komma ihåg också då det är en halva av allt förutom bönorna.

Bönröra

En kartong/burk med valfria bönor ca 400 g

½ dl olivolja

½ vitlök

½ citron

½ tsk salt

Ta bort strängen ur vitlöken och finhacka

Häll av bönorna utan att skölja av dem och lägg i en mixer

Tillsätt salt, vitlök och citron och mixa lite snabbt

Skrapa ner bönröran från sidorna tillsätt lite av olivoljan

Sätt igång mixern och rör ner lite olivolja i taget tills röran blir len i konsistensen

Häll upp i en skål och ställ kallt ca 1 timme före servering

Kommentera här!

Godis glädje i Nice!

Allmänt

Tre helt underbara dagar i Nice hos min bästa vän som är där som student vad precis den påfyllnad av energi som behövdes så här på hösten. Vi hade ett fantastiskt tempo så jag hann både se och smaka på så mycket trevligheter. Att det var 19 grader med sol första två dagarna skadade ju inte heller direkt. Crêpen från Häagen-Dazs var livsförändrade, är definitivt en av de godaste sötsakerna jag någonsin satt i mig! Kommer från och med nu alltid beställa den när jag kommer till en stad som har Häagen-Dazs café, prova om ni har chansen!

Kommentera här!

Karamelliserad päronsallad med kryddade nötter

Allmänt Nötter Sallad

Sallader är något jag aldrig kan få nog av! Möjligheterna är oändliga i smakkombinationer och det ger alltid en lika skön mättnads känsla. Något som jag använder nästan alltid i sallader är nötter och de här är helt fantastiskt goda, jag inspirerades av ett recept från systrarna von Sydows bok, kunde som vanligt inte hålla mig från att ändra lite men smaken av kanel och muscovadosocker är helt oslagbar – kunde inte sluta äta nötterna!

Kryddade nötter

¾ dl sötmandel

¾ dl hasselnötter

¾ dl valnötter

1 msk smör

1 msk muscovadosocker

1 krm kanel

1 tsk honung

1 tsk ljus sirap

Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter

Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna

Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme

Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter

Häll ner sirap och honung och blanda runt

För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna

Karamelliserad päronsallad

1 msk smör

1 msk muscovadosocker

1 päron

3 kvistar rosmarin

Blandsallad

2 avokado

1 sharonfrukt

1 bit blåmögel ost (saint agur såklart!)

Skriva päronet i ca ½ cm tjocka skivor

Hetta upp en panna med smör och tillsätt 1 msk muscovadosocker

När sockret börjar smälta lägg ner rosmarinkvistarna och blanda runt tills de börjar karamelliseras

Tillsätt päronskivorna och stek på medelsvag värme ca 5 minuter på varje sida

Blanda sallad med skivad avokado, sharonfrukt och lite vinägrett

Smula över blåmögel osten

När päronen har svalnat lite häll över dem och toppa med nötterna

Kommentera här!

Skafferi kakor

Allmänt Kakor

De här är typsiska ”vad som fanns i mitt skafferi” kakor och herre min je vad goda de blev! Jag tycker alltid man ska göra det lilla extra när man bakar och att rosta havregrynen är det i de här kakorna. Rostningen tar fram den nötiga smaken i grynen som trivs så bra med framförallt kola smaken från Dumlen. Det går att stoppa i vilket godis man än har hemma men salta kringlorna tycker jag inte man ska hoppa över då de ger kakorna sin speciella söt/saltiga karaktär!

Kakor med Dumlekola, mörk choklad och salta kringlor

10 Dumlekolor

50 g mörkchoklad

20 små saltade kringlor

50 g smör

1 dl råsocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 dl rostade havregrym

1 ½ dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Börja med att rosta havregrynen i en torr stekpanna på medelvärme i ca 5 minuter tills gyllene, låt svalna helt innan de blandas ner i smeten

Vispa rumsvarmt smör med råsockret med elvisp tills ljust i färgen

Tillätt ägget och vaniljsockret och vispa igen

Rör ner bakpulver, salt, vetemjöl och havregryn, blanda förhand till en jämn smet

Hacka Dumlekolorna, den mörka chokladen och saltade kringlorna grovt

Rör försiktigt ner i smeten

Forma ca 9 bollar av smeten och ställ in i plåten i en timme

Sätt ugnen på 175 grader och grädda kakorna i 12 minuter

Kommentera här!