Kolapaj med saltade nötter och kardemummagrädde

Allmänt Nötter

Jag har aldrig tidigare tyckt att kardemumma är någon höjdare men när jag upptäckte hur den gifte sig med sötman från kolasåsen blev jag såld! Att tillsätta lite vaniljsocker och råsocker i grädden tillsammans med stötta kardemummakärnor gör den magisk. Smeten till pajbotten är bland det godaste jag vet, varnar att om man har smakat på den är det svårt att sluta äta. Den är en super botten att använda till de flesta pajer med sin knäckiga smak. För att göra en stor kaka istället för de små jag valt att göra fördubbla bara receptet.

Kolapaj med saltade nötter och kardemummagrädde

60 g smör

1/2 dl strösocker

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1/4 tsk bakpulver

½ tsk vaniljsocker

lite salt

Sätt ugnen på 200 grader

Smält smöret

Blanda ner alla torra ingredienser

Tryck ut smeten i fyra portionsformar

Grädda i ca 10 minuter, de ska få lite färg ut mot kanterna

Kolasås

1 dl 15% matlagningsgrädde

2/3 dl ljus sirap

1/3 dl råsocker

1/3 tsk vaniljsocker

Koka upp samtliga ingredienser under konstant vispning tills såsen börjar sätta sig och få sin vackra mörkare färg och ljuvliga doft!

När botten svalnat fyll med blandade salta nötter och valnötter och toppa med kolasåsen

Kardemummagrädde

3 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

1 krm kardemummakärnor

1 msk råsocker

Börja med att mortla kardemummakärnorna

Blanda ner allt i grädden och vispa till önskad konsistens

Kommentera här!

Sallad på karamelliserade persikor med smak av rosmarin

Allmänt Sallad

Den här salladen är en smakexplosion. Persikornas sötma framhävs ännu mer av lite råsocker som sedan bryts av mot rosmarin och sältan av bacon och blåmögel ost och så lite valnötter på det tack!

Sallad på karamelliserade persikor med smak av rosmarin

3 mogna persikor

3 kvistar färsk rosmarin

en matsked råsocker

2 avokado

½ påse blandsallad

Vinägrett

½ paket bacon

1 bit blåmögel ost (saint agur om jag får bestämma)

½ dl valnötter

Börja med att halvera persikorna och ta ut kärnan och trådarna runt om den

Hetta upp en panna med smör och tillsätt 1 msk råsocker

När sockret börjar smälta lägg ner rosmarinkvistarna och vänta till de börjar lukta ljuvligt innan du lägger ner persikorna i härligheten

Stek på medelsvag värme ca 5 minuter på varje sida

Blanda salladen med skivad avokado, häll på lite av din favorit vinägrett – blanda runt

Hacka baconen i små bitar och knaperstek

Lägg på persikorna och rosmarinen på salladsbädden, toppa med baconströsslet, små bitar blåmögel ost och avsluta med valnötterna

Kommentera här!

Chokladhimlen

Allmänt Brownies/Blondies
Jag har länge letat efter det perfekta brownie receptet och som på beställning fick jag ta del av det i somras från den underbara boken The Cookie Dough Lover's Cookbook. Förstå en hel bok med det mest syndfulla som finns - obakad kaksmet! Rekommenderar alla att köpa boken och festa loss i recepten! En av de sakerna som gör den här brownien så god och kladdig är att den inte innehåller bakpulver så den reser sig inte. Den här gången valde jag att bara använda receptet på brownien och göra min egen frosting - en med m&m smak och en med kaffe. Jag dubblerade receptet och det räcker till 12-14 personer så tänk på att använda en liten form om ni följer receptet nedan.
Brownie från Lindsay Landis underbara bok
drygt 1 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 nypa salt
60 g. smör
100 g. 70% choklad
1 1/2 dl råsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda vetemjöl, kakao och salt i en bunke
Smält smöret och tillsätt chokladen, smält samman och tillsätt sedan råsockret under omrörning tills det mesta av sockret löst sig.
Tillsätt ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret och vispa samman med elvisp
Rör försiktigt ner vetemjölsblandningen
 
Grädda i en liten ugnsplåt med bakplåtspapper i botten i 12 minuter
 
Låt svalna helt och sätt in i kylen
Frosting
150 g smält smör
200 g lätt philadelphia
3 dl florsocker
100 g mjölkchoklad
 
Smält smöret i en kastrull, rör om och låt koka tills det får en gyllene färg, låt svalna helt
Vispa samman smör och philadelphia
Tillsätt florsocker och vispa slätt och fluffigt
Smält chokladen och häll ner när den svalnat
Toppa brownien och låt stå svalt fram tills servering.
 
För smaksättning med kaffe vispa ner 1 tsk espresso pulverkaffe och dekorera med chokladdoppade kaffebönor
m&m smak får man genom att blanda ner 1 dl hackade m&m kulor och dekorera med en halv dl.
En kommentar

Let's have chocolate

Allmänt
Receptet är Leilas men jag ville tillsätta den söt salta kontrasten till efterätten som jag är fixerad vid! Att använda salta nötter tillsammans med kolasås är en av mina absoluta favoriter och den här desserten är inte något undantag från att gifta sig fint med det söt-salta.
 
Pot de Créme au chocolat med kolasås och saltade nötter
 
1 dl mjölk 3 %
1 3/4 dl vispgrädde
drygt 1/4 dl strösocker
1/2 färsk vaniljstång
100 g mörk choklad
3 äggulor
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp mjölk, vispgrädde, strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång. Ta av från värmen.
  3. Hacka chokladen och smält ner den i den varma gräddmjölken.
  4. Separera äggulorna från äggvitorna.
  5. Vispa sönder äggulorna och vispa ner chokladsmeten i gulorna (i en finstråle) under vispning.
  6. Fyll espressokoppar med chokladsmeten och ställ dem i en ugnsform. Fyll på med ljummet vatten upp till hälften av kopparna.
  7. Grädda chokladkopparna i mitten av ugnen i cirka 1,5 timme. Smeten ska dallra lite när man skakar på koppen.
  8. Låt dem svalna i rumstemperatur och låt dem sedan stå i kylen tills helt svalna

1 dl blandade nötter (cashew, saltade mandlar samt valnötter)

Kolasås

1 dl 15% matlagningsgrädde

2/3 dl ljus sirap

1/3 råsocker

lite flingsalt

 Koka upp samtliga ingredienser under konstant vispning tills såsen börjar sätta sig och få sin vackra mörkare färg och ljuvliga doft!

 Toppa den svalnade chokladen med nötter och häll på kolasåsen över det. Låt svalna helt i kylen och servera med vispgrädde!

Kommentera här!

Mumsigaste bönsalladen

Allmänt Sallad

Den här bönsalladen kan få vems som helst värld att rocka. Att steka bönor är ett super sätt att få bönorna att kännas lite roligare och brukar gå hem hos även hos de som vanligtvis inte är så förtjusta i bönor då konsistensen på något konstigt sätt blir mindre kornig. Jag har smaksatt bönsalladen med stekt rödlök, stark salami samt två sorters tomat - prova - ni lär inte bli besvikna!

Bönsallad med två sorters tomater

1 rödlök

8 skivor smakrik italiensk salami

8 soltorkade tomater

1 paket svarta bönor eller gröna linser (färdigkokta)

Ungsbakade tomater (se föregående recept)

1 paket pinjenötter

salt och peppar

Hacka rödlöken smått, stek på låg värme tills den blir mjuk

Under tiden löken stekt rosta pinjenötterna i en torr stekpanna

Skiva salamin i mindre bitar, hög värmen något och tillsätt till löken

Hacka de soltorkade tomaterna och häll ner i stekpannan

Skölj bönorna och rör ner i lökblandningen

Rör försiktigt ned de ungsbakade tomaterna

För över till ett fat och toppa med rostade pinjenötter

Servera med hummus och avokado!

 
Kommentera här!

Ungsbakade körsbärstomater

Allmänt Sallad
 

Jag har länge misstagit mig stort och trott att godaste sättet att göra körsbärstomater i ugn på är att köra dem på kort tid i hög värme - fel! När jag var i Amsterdam i våras åt jag en underbar sallad med ungsbakade tomater, de var mycket mer ihopskrumpna än mina brukar bli och smakade sötare än vad jag är van vid. Provade så snart jag kom hem och körde körsbärstomater med lite olivolja, havssalt och peppar på 160 grader i ca. 1 timme och de blev magiska! Viktigt är att man rullar runt tomaterna i olja, salt och peppar så de blir helt täckta. De får en karamelliserad smak som smälter i munnen! Viktigt är att ha tomaterna på bakplåtspapper så att när man tar ut dem ganska snabbt tar tag i varsin sida av pappret och häller ner tomaterna i en skål med all vätska - den vill man inte förlora!
 
Kommentera här!

Ostkex med fikonmarmelad

Snacks
Bästa och enklaste kexen att slänga ihop när man vill ge något lite mer personligt än en flaska vin eller varför inte servera till ett glas mousserande istället för en komplicerad förrätt. Jag är helt såld på kombon sött och salt och de här sammanför smakerna på bästa sätt!
Ostkex med fikonmarmelad
4 dl vetemjöl
100 gram smör
1 krm havssalt
1 dl grönmögelost
1/4 dl riven parmesan
1/4 hackade saltade mandlar
 
fikonmarmelad
valnötter
 
Sätt ugnen på 200 grader
 
Skär smöret i mindre bitar och lägg ner i din mixer
Tillsätt vetemjöl och kör tills det bildas en degboll
Skär ner små delar av grönmögelosten och häll ner parmesan samt havssalt
Mixa tills allt är en jämn deg
Stäng av mixern och tillsätt de hackade mandlarna förhand
 
Forma degen till små bollar och tryck ut i handflatan innan de placeras på en plåt täckt med bakplåtspapper
Tryck ner pekfingret i varje kaka så att en ordentligt fördjupning bildas
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca. 5 minuter
Ta ut dem och tillsätt en liten klick fikonmarmelad i hålet, toppa med en hel valnöt
Skjutsa tillbaka kakorna i ugnen och kör ytterliggare 10 minuter
Kommentera här!