- Sätt ugnen på 100 grader.
- Koka upp mjölk, vispgrädde, strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång. Ta av från värmen.
- Hacka chokladen och smält ner den i den varma gräddmjölken.
- Separera äggulorna från äggvitorna.
- Vispa sönder äggulorna och vispa ner chokladsmeten i gulorna (i en finstråle) under vispning.
- Fyll espressokoppar med chokladsmeten och ställ dem i en ugnsform. Fyll på med ljummet vatten upp till hälften av kopparna.
- Grädda chokladkopparna i mitten av ugnen i cirka 1,5 timme. Smeten ska dallra lite när man skakar på koppen.
- Låt dem svalna i rumstemperatur och låt dem sedan stå i kylen tills helt svalna
1 dl blandade nötter (cashew, saltade mandlar samt valnötter)
Kolasås
1 dl 15% matlagningsgrädde
2/3 dl ljus sirap
1/3 råsocker
lite flingsalt
Koka upp samtliga ingredienser under konstant vispning tills såsen börjar sätta sig och få sin vackra mörkare färg och ljuvliga doft!
Toppa den svalnade chokladen med nötter och häll på kolasåsen över det. Låt svalna helt i kylen och servera med vispgrädde!