Fetaoströra med soltorkade tomater

Allmänt
Godaste röran som passar till allt har jag lärt mig av min sambos mamma. Smaken blir kraftig då man inte blandar ut fetaosten med någon crème fraiche eller liknande utan endast med lite av oljan från de soltorkade tomaterna så det behövs ganska lite mängd för att ändå ge mycket smak. Jag tycker om att även köra i lite färska örter och då kan man anpassa röran lite till vad man vill servera den till men jag tycker färsk timjan, gräslök eller basilika är de som gifter sig bäst med smakerna. Sältan i fetosten gör att röran inte behöver något extra salt men däremot är det gott att ha i ganska mycket peppar. Godast är röran kall så låt den vila lite i kylen innan servering.

Fetaoströra med soltorkade tomater

1 paket fetaost

ca 12 soltorkade tomater

½ tsk svartpeppar

Valfria färska örter

Bryt ner fetosten i en mixer

Tillsätt de soltorkade tomaterna utan att låta de rinna av från oljan allt för mycket

Kör till en jämn röra på hög hastighet i mixern

Tillsätt peppar samt örter och kör snabbt ihop med röran

Servera kall till grillat, fisk, sallad, som dipp, till kyckling, biffar - ja som sagt passar till allt!

Kommentera här!

Nötkakor

Allmänt Kakor
Mattidning Saveur har en av de mest prestigefulla tävlingarna för matbloggar och jag måste tipsa alla att gå in och kolla in de nominerade då det finns så fantastiska bloggar som ger inspiration till matlagning och bakning – spana in här! Jag själv är tok sugen på att prova Top with Cinnamons Single-Serving Soft Pretzel, kan vara hur mumsigt som helst.
Eftersom jag har så många runt omkring mig som älskar småkakor så får jag ibland bjuda till och baka något som inte bara är så göttigt och kladdigt som jag vill ha det! Att tillföra lite espressopulver är ett bra knep när man vill tillföra lite djup i smaken, fungerar till nötter, choklad och vanilj och tar man bara lite smakar det inte av kaffe utan förstärker bara de smaker man jobbar med. Hasselnötter och mandlarna tycker jag kompletterar varande så fint då hasselnötternas lite bittrare smak balanseras upp av mandlarnas ton av sötma. De här kakorna är så enkla att slänga ihop och gör alla småkaks-fantaster glada.

Nötkakor

½ dl mandlar

½ dl hasselnötter + 12 extra för garnering

50 g smör

1 äggula  

¼ dl ljust muscovadosocker

¼ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm espressopulver

2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader

Kör hasselnötter och mandlar i ca 8 minuter i ugnen på bakplåtspapper

Gnugga av skalet på hasselnötterna och lägg tillsammans med mandlarna i en mixer

Mixa tills nötterna blir till ett mjöl men inte så länge att det börjar bli rinnande i konsistensen

Tillsätt smöret och kör jämnt

Häll ner sockret och blanda igen

Kör ner äggulan och rör sedan försiktigt ner vetemjöl och espressopulver

Forma 12 bollar av smeten och platta ut lite, gör en liten grop i mitten av varje kaka och kör ner en hel hasselnöt

Höj ungstemperaturen till 200 grader och grädda kakorna i 10 minuter i mitten av ugnen

Kommentera här!

Glutenfritt Fröknäcke

Allmänt Bröd

Ett bra knäcke är något jag tycker man måste ha hemma. Det är ett så bra komplement till ett kokt ägg, en god sallad eller till en härlig ostbricka. Jag tycker att det är viktigt att knäckebrödet är riktigt nyttigt och det är verkligen det här. Att det innehåller så mycket frön gör att man får bra krisp och smaken blir extra god av solroskärnor, salt och vallmofrön. Prova er fram för att få den tjocklek som passar er och extra enkelt är det att man slipper kavla utan bara trycker ut smeten med baksidan på en sked på ett bakplåtspapper. Form och storlek på knäcket går att göra efter helt eget tycke och smak. Knäckebrödet behöver torka på sin plåt eller på ett galler i ca en vecka innan det har fått den rätta konsistensen.

Glutenfritt Fröknäcke

1 dl boveteflingor

1 dl linfrön

1 dl pumpakärnor

½ dl skalade sesamfrön

½ dl solroskärnor

2 msk olivolja

2 ½ dl kallt vatten

flingsalt och vallmofrön att toppa med

Blanda flingorna och alla fröen i en djup skål

Häll på vattnen och oljan och blanda runt

Täck över skålen med platsfilm och låt vila i kylen i 12 timmar

Sätt ugnen på 150 grader

Tryck ut smeten med baksidan av en sked på två bakplåtsklädda plåtar

Stö över rikligt med flingsalt och vallmofrön och tryck ner lite lätt med skeden i smeten

Grädda i mitten av ugnen 15 minuter

Ta ut knäcket och skär upp dem i den storlek ni vill ha det

Sätt in plåtarna i 30 minuter i avstängd ugn

Kommentera här!