Filodegspizza

Allmänt
Pizza är ju otroligt gott men jag kan tycka det känns lite väl mäktigt för en vardag, i förra veckan fick jag suget men gjorde en betydligt lättare variant med hjälp av filodeg. Många gånger använder man smör för att pensla filodegens ark med men jag använder istället en blandning på mjölk och ägg som gör jobbet minst lika bra. Man kan egentliggen använda samma metod och ha vilken topping man vill precis som en vanlig pizza. Jag tycket själv väldigt mycket om ”vit pizza” med ricotta ost utsmetad i ett tunt lager istället för tomatsås, smulad chevre, päron, rosmarin, valnötter och så toppat med honung. Den här gången fick det istället bli Markus favorit toppings men tyvärr blev han utan sin älskade salami. Tomaterna blir bäst om man torkar dem med hushållspapper och gröper ur körsbärstomaterna lite för att undvika att de blötar ner. Ungs tiden beror på ugn samt hur mycket toppings man har så börja kolla pizzan efter 20 minuter och ta ut den när den fått fin färg.
Filodespizza

5 ark filodeg

½ dl mjölk + ett ägg

10 soltorkade tomater i olja

½ msk sambal garlic

½ tsk flingsalt

1 tsk agavesirap

1 paket fetaost

10 basilikablad

Vanliga + körsbärstomater (gärna i olika färger och former)

Svarta oliver

Färsk timjan

Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader

Låt filodegen tina lite under en fuktig kökshandduk

Kör soltorkade tomater med sambal garlic, agavesirap och flingsalt i en mixer

Skär tomaterna i tunna skivor och lägg på hushållspapper, dela körsbärstomaterna i halvor och gröp ut det mesta av innehållet

Vispa samman mjölk och ägg

Ta fram ett gjutjärnspanna, går bra med en pajform om man inte äger en gjutjärnspanna som tål ugns värme

Blöt ett ark med bakplåtspapper i kallt vatten och krama sedan ur genom att trycka ihop pappret till en boll så att det blir mjukt, lägg ut över gjutjärnspannan

Lägg på ett ark med filodeg över bakplåtspappret

Vik in kanterna lite så att det blir en rund form som passar i pannan

Pensla med ägg och mjölk blandningen och lägg över nästa ark och upprepa samma sak med alla fem ark

Bred ut soltorkadetomatröran

Sprid ut basilikabladen och smula över fetaost

Lägg ut de skivade tomaterna i ett jämnt lager

Toppa med lite färsk timjan samt oliverna

Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter

Servera med en grönsallad och gärna även med min bönröra som passar utmärkt till!

Kommentera här!

Halvmåne kakor med smak av mandel

Allmänt Kakor

Sommaren börjar gå mot sitt slut men ännu håller vi fast i den lite längre med riktiga eftermiddagsfika kakor som passar allra bäst tillsammans med en skål jordgubbar. Jag vet att jag är ledig på riktigt när eftermiddagsfikat någon gång efter tre börjar kännas som ett självklart inslag i min vardag som jag absolut inte kan tänka mig att gå utan! De här kakorna är något för riktiga mandelmasseälskare och endast för oss! Jag var tvungen att slänga i mig en alldelens för varm direkt från plåten och ja de är fantastiska. Kakan håller sig mjuk även efter bakning och har bara ett tunt knaprigt skal av den flagade mandeln. Doppade hälften av mina i choklad men tycker för en gång skull att chokladen faktiskt inte behövs utan låter hellre mandelsmaken få lysa på egen hand. Ännu en gång har jag bloggen Love and Olive oil att tacka för receptet.

Halvmåne kakor med smak av mandel

200 gram mandelmassa

2 lätt uppvispade äggvitor

¾ dl strösocker

3 msk mandelmjöl

2 dl flagad mandel

Sätt ugnen på 190 grader

Blanda mandelmassan med strösocker samt 3 matskedar av äggvitan i en mixer

Tillsätt mandelmjölet och mixa samman allt helt kort till en ganska kladdig smet

Häll ut mandelflagorna på ett fat

Forna smeten till bollar (bör bli ca 6 stycken) och rulla sedan runt var och en utav bollarna till avlånga längder, ca 10 cm, i den flagade mandlar så de blir täckta.

Vik ihop längderna till halvmånar och tryck ut dem lite på en baklplåtsklädd plåt

Låt kakorna vila på plåten i 30 minuter

Häll ner en matsked vatten i det som återstår av äggvitorna och blanda runt, pensla varje kaka men blandningen

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter

Kommentera här!