Filodegspizza

Allmänt
Pizza är ju otroligt gott men jag kan tycka det känns lite väl mäktigt för en vardag, i förra veckan fick jag suget men gjorde en betydligt lättare variant med hjälp av filodeg. Många gånger använder man smör för att pensla filodegens ark med men jag använder istället en blandning på mjölk och ägg som gör jobbet minst lika bra. Man kan egentliggen använda samma metod och ha vilken topping man vill precis som en vanlig pizza. Jag tycket själv väldigt mycket om ”vit pizza” med ricotta ost utsmetad i ett tunt lager istället för tomatsås, smulad chevre, päron, rosmarin, valnötter och så toppat med honung. Den här gången fick det istället bli Markus favorit toppings men tyvärr blev han utan sin älskade salami. Tomaterna blir bäst om man torkar dem med hushållspapper och gröper ur körsbärstomaterna lite för att undvika att de blötar ner. Ungs tiden beror på ugn samt hur mycket toppings man har så börja kolla pizzan efter 20 minuter och ta ut den när den fått fin färg.
Filodespizza

5 ark filodeg

½ dl mjölk + ett ägg

10 soltorkade tomater i olja

½ msk sambal garlic

½ tsk flingsalt

1 tsk agavesirap

1 paket fetaost

10 basilikablad

Vanliga + körsbärstomater (gärna i olika färger och former)

Svarta oliver

Färsk timjan

Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader

Låt filodegen tina lite under en fuktig kökshandduk

Kör soltorkade tomater med sambal garlic, agavesirap och flingsalt i en mixer

Skär tomaterna i tunna skivor och lägg på hushållspapper, dela körsbärstomaterna i halvor och gröp ut det mesta av innehållet

Vispa samman mjölk och ägg

Ta fram ett gjutjärnspanna, går bra med en pajform om man inte äger en gjutjärnspanna som tål ugns värme

Blöt ett ark med bakplåtspapper i kallt vatten och krama sedan ur genom att trycka ihop pappret till en boll så att det blir mjukt, lägg ut över gjutjärnspannan

Lägg på ett ark med filodeg över bakplåtspappret

Vik in kanterna lite så att det blir en rund form som passar i pannan

Pensla med ägg och mjölk blandningen och lägg över nästa ark och upprepa samma sak med alla fem ark

Bred ut soltorkadetomatröran

Sprid ut basilikabladen och smula över fetaost

Lägg ut de skivade tomaterna i ett jämnt lager

Toppa med lite färsk timjan samt oliverna

Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter

Servera med en grönsallad och gärna även med min bönröra som passar utmärkt till!

Kommentera inlägget här: