Brownie Cupcakes med Pistagenöts Maräng

Allmänt Choklad Cupcake/Muffins
Jag vet inte hur jag ska beskriva hur extremt goda de här cupcakesen är så att ni på en gång går och bakar dem! De har en botten av kladdig choklad som möts av en mjuk maräng med små salta pistagenötsbitar och ett lite knäckigt skal. Det här är ett av få recept där jag använder hälften 70% choklad och hälften av den lite sötare ”vanliga” mörka chokladen som Marabou har eller hittas i bakhyllan. Smeten till botten är ganska tjock och anledningen är att man vill kunna baka dem så kort tid som möjligt men att de fortfarande håller ihop. Som vanligt vill jag ju bryta av det söta med det salta och gör det genom att tillsätta salta pistagenötter till den söta marängen. Viktigt är att försiktigt, försiktigt vända ner dem när marängen är färdig för att den inte ska falla ihop. Vanlig sprits påse fungerar inte till den här marängen då pistagenötterna sätter sig i pipen och gör att det blir stopp utan jag använda en vanlig fryspåse som jag klippte hål i för att kunna spritsa. Dessa underbara bakverk får absolut inte förvaras i kylen då det ger en stenhård maräng och är allra godast samma dag som tillagning. Så läs nu receptet och börja sedan baka!

Brownie Cupcakes med Pistagenöts Maräng

ca 10-12

75 g smör

2 dl råsocker

1 tsk espressopulver

1 nypa salt

¾ tsk bakpulver

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 ½ dl kakao

3 dl vetemjöl

100 g hackad 70% choklad

100 g ”vanlig” mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa det rumstempererade smöret med råsocker tills det börjar bli fluffigt

Rör ner bakpulver, salt och espressopulver

Tillsätt ett ägg och en tesked vaniljsocker i taget, vispa mellan gångerna

Rör ner vetemjöl och kakao, ungefär en tredjedel i taget

Blanda till sist ner de båda sorterna hackad choklad

Fördela smeten i cupcakeformar

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter

Ta ut och låt svalna helt innan de toppas med marängen

Maräng

4 äggvitor

4 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl hackade saltade pistagenötter

Sätt på ett vattenbad

Sätt äggvitan tillsammans med sockret över vattenbadet i en rostfri skål

Rör äggvitan tillsammans med strösockret och vaniljsockret tills det har löst sig

Vispa med elvisp tills marängtoppar börjat stå upp

Ta av vattenbadet och fortsätt att vispa tills marängen blivit sval

Vänd försiktigt ner de hackade pistagenötterna

Häll marängen i en påse och spritsa över eller klicka direkt ut på brownie bottnarna

Kommentera här!

Citronrutor med färskostfyllning, blåbär och havresmulor

Allmänt Bars
Att baka bars är tydliggen min grej för tillfället. Tycker att det är så smidigt att baka i en långpanna och så blir det lite mindre mängd än i en vanlig kakform vilket är bra för mig som så fort vill baka något nytt. De här citronrutorna är special gjorda för min underbara pojkvän som är väldigt svår att göra nöjd när de kommer till sött. Allra helst står han över bakverk och väljer istället något salt (typ salta pinnar är en favorit) så ska man få honom att ta av något bakat får det just inte vara för sött. Sen är han extrems svag både för citron och blåbär och om det är något han ber om att jag ska göra så är det cheesecake så det här en kombination av alla de sakerna som blev precis som jag ville och han tog faktiskt två portioner! Förvara antingen rutorna i frysen men tänk på att ta fram dem ca 1 timme innan servering eller ha dem i kylen men skär gärna upp dem i rutor när de är frysta för att det inte ska bli massa kladd.

Citronrutor med färskostfyllning, blåbär och havresmulor

Botten

50 g smör

8 digestivekex

Smält smöret och smula ner kexen, blanda till en fast massa och tryck ut i en bakplåts klädd form

1 dl blåbär

Fördela blåbären över botten

Färskostfyllning

150 g lätt philadelphia

1 dl mellangrädde

½ vaniljstång

1 dl florsocker

Vispa grädden

Gröp ur vaniljstången

Tillsätt samtliga ingredienser i grädden och vispa hastigt samman

Citronkräm

skalet från 1 citron

saften från 1 ½ liten citron

1 ½ dl socker

60 g smör

2 ägg

Finriv citronskalet

Tillsätt alla ingredienser i en kastrull, låt försiktigt sjuda upp under omrörning

Låt sjuda på svag värme under konstant vispning i 10 minuter

Häll citronkrämen över den frysta färskostfyllningen

Havresmulor

25 g smör

½ dl vetemjöl

½ dl havregryn

en liten nypa salt

1 matsked socker

Smält smöret och blanda ner samtliga ingredienser till en jämn smet

Fördela i smulor över citronlagret och förvara kakan i kyl eller frys

En kommentar

Ett smalare alternativ - kokosvisp istället för vispgrädde

Allmänt

Det är säkert många som vill börja året med lite lättare alternativ på dessertbordet. Jag själv är en sådan person som aldrig skulle få för mig att dra ner på socker i en kaka eller försöka ersätta smör på något sätt; nej då kan jag hellre vara utan och ta en god frukt istället eftersom resultatet blir så mycket sämre utan göttigheterna! Däremot kan jag lova att det här alternativet till den feta vispgrädden inte kommer göra er besvikna! Det vill säga om ni tycker om kokos för den här vispen görs nämligen på kokosmjölk tillsammans med lite socker och vaniljstång. Tänk på att köpa koksmjölken senast dagen innan vispen ska serveras då den behöver stå över natten i kylen för att massan ska bindas samman ordentligt. Jag valde att servera den med mina små varianter på kladdkaka men skulle även fungera super bra tillsammans med bara frukt och bär så får man en riktigt nyttig efterrätt. Iden för den här vispen kommer från bloggen Oh she glows 

Kokosvisp

En burk kokosmjölk (obs ingen lätt variant!)

½ vaniljstång

1 msk socker

Ställ koksmjölken i kylen och låt stå över natten

Ta fram bunken ni ska vispa i ca 15 minuter innan det är visp dags och ställ i frysen

Nu är det dags att ta ut innehållet från kokosmjölks burken, ställ den upp och ner och öppna, häll av all vätska och gröp ur den fasta massan och för över i bunken

Vispa massan med elvisp tills den mjuknar och börjar ta formen av en visp

Tillsätt socker samt vaniljstång och vispa ner

Sätt vispen i kylen fram tills det är dags att servera

Kommentera här!

Carpaccio på serranoskinka med pistagenöts pesto

Allmänt Nötter
Det här är en god liten rätt som fungerar lika bra till vardags som till fest. Hemmagjord pesto imponerar alltid men är ju faktiskt bara att slänga ihop på några minuter i mixern. Jag vill ha konsistensen på min pesto mer som än röra än såsig, är ju såklart en smaksak så vill man ha den rinnigare är det bara att tillsätta lite mer olivolja. Just i pesto tycker jag att man ska använda olivolja då oljan är en sådan viktig del av smaken. Då jag ville att pistagesmaken skulle komma fram ordentligt valde jag att inte använda mig av någon vitlök eller samma mängd basilika som jag tar när jag gör min vanliga pesto. Eftersom jag fortfarande vill ha en grön smak och färg använder jag istället lite rucola i peston. Det går lika bra att använda sig av prosciutto eller bresalo till carpaccion. För att jag är fixerad vid kontrasten mellan sött och salt gjorde jag en toast bredvid med en marmelad gjord på torkade aprikoser. För att väga upp de söta aprikoserna är det viktigt att man använder ett riktigt mörkt bröd.

Carpaccio på serranoskinka med pistagenöts pesto

1 ¼ dl saltade pistagenötter

¾ dl olivolja

3 msk parmesanost

½ tsk flingalt

1 krm peppar

en liten näve rucola + lite extra för garnering

ca 10 basilika blad

8 skivor serranoskinka

Kör 1 dl pistagenötter i mixerna så de börjar gå sönder men inte blir helt finhackade

Tillsätt olivolja, parmesanost, rucola, basilikan samt salt & peppar och mixa till en röra, den får gärna fortfarande ha lite crunch kvar från nötterna men ska gått ihop helt

Lägg ut serranoskinkan på ett fat och strö över lite rucola ovanpå

Klicka ut pistagenöts peston och hyvla över lite parmesan, toppa med lite grovt hackade pistagenötter

Toast med aprikosmarmelad 

2 skivor grovt bröd

6 torkade aprikoser

2 msk färskost

¾ d valnötter

Blötlägg aprikoserna under en natt

Häll av vattnet och kör aprikoserna i mixern till en jämn marmeladröra

Rosta det grova brödet

Bre på ett lager färskost och sedan aprikosmarmeladen ovanpå

Hacka valnötterna grovt och fördela över aprikoslagret

Kommentera här!

Magiska Godis Bars

Allmänt Bars Godis

Bak-året 2013 kunder inte ha börjat på ett bättre sätt än med dessa underbara magiska godis bars! Visst är det bra med nyårslöften i hälsans tecken men för att man ska orka hålla igång med träning och nyttig mat tycker jag det krävs avbrott med något syndigt gott och det är precis vad de här är. Har hämtat inspiration från det populära amerikanska receptet på magic bars men bestämde mig för att göra min egna variant med mer smaker som bryter av mot den söta kondenserade mjölken. De kryddade nötterna tillför all den crunch man kan önska sig och mjukas upp av en digestive botten samt kondenserad mjölk och för att få en extra skjuts mörk choklad på toppen. Här är det viktigt att man vågar salta sina kryddade nöter för att få den underbara kontrasten med det söta. Barsen kan sparas i ca en vecka men förvara dem inte i kylen då det gör att de tappar sin kladdiga konsistens. Det här är ett sådant enkelt recept som är roligt att göra tillsammans med barn och går att variera med vad man själv tycker är godast; jordnötter, mini marshmallows, m&m eller varför inte lite torkad frukt.

Magiska Godis Bars

Börja med de kryddade nötterna:

Kryddade nötter

¾ dl sötmandel

¾ dl hasselnötter

¾ dl valnötter

1 msk smör

1 msk muscovadosocker

1 krm kanel

1 nypa havssalt

1 tsk honung

1 tsk ljus sirap

Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter

Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna

Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme

Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter och tillsätt saltet

Häll ner sirap och honung och blanda runt

För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna

9 digestivekex

50 smör

en sats kryddade nötter

100 g mörk choklad

2/3 burk kondenserad mjölk

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och smula ner digestivekexen, använd fingrarna och mossa ihop

Tryck ut massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper

Häll på de kryddade nötterna men spar ca ½ dl till garnering

Hacka chokladen ganska grovt och fördela över nötterna

Häll över den kondenserade mjölken jämt över chokladen och nötterna

Sätt in formen i mitten av ugnen och baka i 30 minuter

Så snart formen tagits ut häll över nötterna du sparat, tryck ner dem lite med baksidan på en gaffel och låt sedan svalna

Skär i bars och servera till cappucino – godare än så här blir det inte!

2 kommentarer