Snickerstårta

Allmänt Choklad
När jag såg den här tårtan skrek jag till ”sluta!”; var tvungen att baka den och det var snabbt! Blev däremot inte lockad av bottnarna då de hade väldigt mycket smör i relation till glasyr och fyllning som redan innehöll nog och skulle gräddas för länge för min smak. Tårtan är alltså inspirerad av original receptet men anpassad till min egen smak. Valde att göra halva smeten av en riktig favorit – Devils food choclate cake! Jag vill alltid grädda bottnarna uppdelade då jag lätt tycker att man får torra bottnar om man gräddar hela och sedan skär upp den efter gräddning. Jag bakade mina två bottna i bara 10 minuter och sen fick de vila över natten i kylen, de släppte sedan hur enkelt som helst från sitt smörpapper och var väldigt enkla att arbeta med. Anledningen till att jag använder lätt produkter är att jag tycker de ger en godare smak i tårtan som låter smakerna från jordnötterna och chokladen ta plats istället för en lite fettig smak men de går självklart bra att byta ut mot originalen! Tårtan är enkel men behöver vila i kylen efter varje varv av fyllning och frosting. Jag tycker att den skulle passa perfekt att ha som påsktårta. Godas är tårtan när den är rumstempererad!

Snickerstårta

Chokladbottnar

100 g smör

1 ½ dl ljust muscovadosocker

½ dl ljus sirap

2 ägg

2 ½ dl mjöl

¾ dl kakao

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

lite salt

1 ½ dl mjölk

100 g 70% choklad

Sätt ugnen på 180 grader

Vispa rumstempererat smör med socker och ljus sirap

Separera äggen, sätt undan vitan i en skål och vispa ner en gula i taget i smör och socker blandningen

Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan försiktigt ner i smeten lite i taget varvat med mjölken

Smält chokladen och rör ner

Vispa vitorna styva och vänd försiktigt in i smeten

Klipp ut bakplåtspapper i två rundlar som passar tårtbotten

Sätt ena rundeln i tårtformen och häll på hälften av smeten

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, ta ut från ugnen och ta bort kanten, skölp försiktigt över botten på tårtfatet ni vill använda

Gör samma procedur med resten av smeten men behåll den botten i formen och låt sedan bottnarna vila i kylen ett par timmar eller över natten.

Jordnötsfyllning

200 g lätt Philadelphia

1 ½ dl ekologiskt jordnötssmör (crunchy)

1 dl florsocker

1 dl mellangrädde 

1 dl saltade jordnötter

Rör ihop färskosten med jordnötssmöret och florsockret med en gaffel

Vispa grädden och vänd försiktigt ner i jordnötssmeten

Fördela halva jordnötsfyllningen på första botten och häll över de saltade jordnötterna

Lägg på det andra locket och bred på resten av fyllningen

Låt vila i kylen i ca 30 minuter

Chokladfrosting

100 g ljus choklad

80 g mörk choklad

1 dl mellangrädde

1 msk ljus sirap

100 g smör

Ta fram smöret så att det är rumstempererat när du sedan ska vispa ner det i frostingen

Värm upp grädden och sirapen tills blandningen sjuder

Hacka chokladen och häll på gräddblandningen, låt stå i 2 minuter

Rör efter 2 minuter tills chokladen är helt smält och blandningen är jämn

Låt svalna

Vispa med en elvisp ner lite smör i taget i choklad bladningen tills allt smör är tillsatt och en fluffig frosting har bildats

Smeta på frostingen jämnt över hela tårtan inklusive sidorna

Sätt in i kylen 30 minuter till

Chokladkola

½ dl mellangrädde

60 g mörk choklad

½ dl ljus sirap

1 klick smör

Låt koka samman på svag värme under omvispning tills den tjocknat

Häll över frostingen från mitten av tårtan och utåt

Dekorera med saltade jordnötter

Kommentera inlägget här: