Bekännelse; jag har lärt mig från min mamma och har mer ofta än sällan socker på vispad grädde (ja, till och med ovanpå grädden på semlor). Det är något med det där krispet som gör kombinationen helt oemotståndlig! Dagens recept räddar oss dock från dömande blickar när vi går för att hämta rörsockret då den har en alldeles ljuvlig topping som är så krispig att det räcker till och med för oss! Jag har valt att ha i en ½ dl kakao i brownien vilket är mer än vad jag brukar ta men det är något med mandelmjölet som gör att smaken inte blir lika starkt men vill ni ha lite svagare chokladsmak använd istället 2 msk. Var försiktiga när ni smälter sockret då det lätt bränns! Det går att använda vilken typ av nötter som helst så ta det ni tycker är godast. Att brownien får vila över natten i kylen är ett måste för att den ska sätta sig. Tycker man om lite fastare brownie går det att ha den inne i ugnen ca 5 minuter extra.
Brownie med pekannötskrisp
Pekannötskrisp
¾ dl pekannötter
1 dl strösocker
1 msk smör
1 krm flingsalt
Hacka pekannötterna
Häll ner i en gjutjärnspanna tillsammans med socker och smör och sätt på medelvärme
Rör runt tills sockret börjar smälta
Dra då ner värmen och fortsätt röra runt i ca 5 minuter
Ta av värmen och rör ner flingsaltet
Låt svalna
Brownie på mandelmjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl kakao
1 krm salt
60 g. smör
100 g. 70% choklad
1 1/2 dl råsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda mandelmjöl, kakao och salt i en bunke
Smält smöret och tillsätt chokladen, smält samman och tillsätt sedan råsockret under omrörning tills det mesta av sockret löst sig.
Tillsätt ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret och vispa med elvisp
Rör försiktigt ner mjölblandningen
Grädda i en liten ugnsform med bakplåtspapper i botten i 5 minuter, smula över pekannötskrispet och baka ytterligare 5 minuter.