Drömmiga Chocolate chip cookies

Allmänt Kakor
En av de bakade sakerna som flest tycker om måste ju vara Chocolate chip cookies. De fungerar för de som inte tycker om för mäktiga bakverk då de ofta är små och inte bara smakar choklad. Hos sötsaksälskarna är de en given hit och bland oss kanske det inte riktigt räcker att bara äta en men som min kära sambo brukar säga ”Är de små ta två”. Sen kan åsikterna gå isär lite gällande utförandet, jag tycker om de bulliga med en krispig yta men mjukt inre. De här kakorna är min kompis Nubars absoluta favoriter så jag var tvungen att baka dem när hon skulle hem till oss på middag i fredags. Succén var total när hon först åt sju stycken i följd och sen bad att få ta med sig några på tunnelbanan hem!
Det här receptet är så otroligt smidigt då man slipper vänta på att degen ska vila i kylen som många andra kakor utan det är bara att köra på med sitt bakande. Rumstemperat smör fungerar bäst då det inte skvätter så mycket när man ska vispa det men går även att göra på kallt smör bara man är lite försiktig. Jag tycker att kakorna ska ha lite sälta i sig och använder därför saltat smör och nästan en halv tesked salt.

 När jag reser är bland det bästa jag vet att gå i mataffären och köpa upp mig på allt det roliga som är svårt att få tag på här hemma. USA är lite drömlandet för mig som bakgalen och baking chips i alla möjliga smaker är en favorit. I somras köpte jag med mig chocolate and peanut butter baking chips som jag har haft i mina kakor. Eftersom det kanske inte går att hitta här hemma går det lika bra att använda en mjölkchoklad med smak (t.ex. Marabous peanut).  Allra godast är kakorna ju samma dag när chokladen inuti fortfarande är alldelens mjuk och smarrig men de håller i sig i ca en vecka i rumstemperatur.

Drömmiga Chocolate chip cookies

ca 20 små kakor

100 g rumstempererat saltat smör

½ dl rörsocker

½ dl ljus muscovadosocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

knappt ½ tsk salt

knappt 3 ½ dl vetemjöl

100 g 70% mörk kvalitets choklad ganska grovt hackad

1 dl mjölkchoklad med vald smak hackad (om det inte är baking chips då de ska vara hela)

Sätt ugnen på 175 grader

Börja med att vispa smöret tillsammans med båda sorterna socker i ca 2 minuter med elvisp

Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa samman

Rör ner saltet och bakpulvret

Vispa på låg fart in allt mjöl tills degen är jämn

Rör för hand ner de båda chokladsorterna

Ta fram två plåtar med bakplåtspapper

Rulla små bollar av degen och placera ut med lite mellanrum från varandra

Baka i 10 minuter i mitten av ugnen

Om kakorna känns för höga när de kommer ut ur ugnen tryck försiktigt ut dem lite med baksidan av en sked

Låt vila på plåten i ca 5 minuter och för sedan över på ett fat då kakorna annars fortsätter att gräddas i värmen som finns kvar från plåten

Kommentera här!

Vegetarisk lyxsallad

Allmänt Sallad

Jag är inte en vinter person på något sätt, blir trött av mörkret, hatar att frysa och tycker inte om några utomhusaktiviteter under vintern. Allra helst vill jag ligga under en filt, streck kolla på Homeland (hur har mina vänner kunnat säga att andra säsongen inte är spännande!?)och bara äta kakor. Nu är ju det inte riktigt en möjlighet och framförallt skulle man nog må ganska dåligt av det i längden.

För mig är träningen extra viktig under vintern för att få upp energinivån. Skrev ju i mitt förra inlägg om Jillian Michaels träningsvideor och nu måste jag bara tipsa om hennes yogaträning som man kan hitta här. Den är så jäkla skön samtidigt som det verkligen känns hur bra den tränar alla muskler i kroppen! Jag har kört den två gånger på tre dagar och det bränner av träningsverk lite överallt samtidigt som den kraftiga andningen ger mig mer energi.

Ett annat knep jag tror stenhårt på är att äta mycket frukt och grönt. Ju mer färger på grönsakerna desto bättre är de ju enligt undersökningar och det här är en riktig energisallad! Den behöver ingen extra dressing utan oljan från de soltorkade tomaterna , äppelcidervinägern och den saftiga paprikan tillför allt man kan önska. Att rosta paprikan är ett favorittrick för mig för att ge sallader en extra kick. Vill man göra den ännu lite matigare föreslår jag att mixa ihop en sats hummus att ha till.
Vegetarisk lyxsallad

1 orange eller röd paprika

1 stor eller två små morötter

2 msk äppelcidervinäger

1/3 paket fetaost

½ dl blandat rostade mandlar (gör så här) och valnötter

2 msk gula russin

2 avokado

1 sharonfrukt

2 nävar blandad sallad

4 soltorkade tomater i olja

Sätt ugnen på 230 grader

Skär paprikan på mitten och ta ur kärnorna

Lägg med skärsidan ner på en bakplåtsklädd plåt

Rosta i ca 15 minuter eller till skalet börjat bli mörkt

Låt vila i 2 minuter och lägg sedan i en liten plastpåse som knyts igen

Paprikan ska nu vila tills den svalnat (ca 1 timme), sedan är det enkelt att dra av skalet

Riv morötterna grovt och häll över äppelcidervinägern, dra över platsfolie och ställ in i kylen i ca 1 timme

Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda med salladen

Hacka paprikan grovt och blanda ner (använd gärna händerna så det blir ordentligt blandat)

Blanda ner morötterna tillsammans med all äppelcidervinäger de legat och marinerat i

Skär upp avokadon och sharonfrukten och lägg i salladen

Hacka nötterna grovt och häll över salladen tillsammans med de gula russinen

Smula över fetaosten – Nu är salladen redo att serveras!

Kommentera här!

Söt och salt favoritgodis

Allmänt Choklad Godis
Nytt år men inte nya smaklökar för mig inte; jag fortsätter att köra mina kombinationer med söt och salt 2014. Jag ställer mig tveksam inför att uttala för många löften, det är lätt hänt att köra på för hårt med kost och träning i början av året för att sedan tappa suget helt. För mig handlar träning om en vardagsrutin som ska passa in så lätt som möjligt i det övriga livet utan att man ska behöva skära in för mycket på sin fritid. Hinner jag inte gå på ett träningspass tar jag en snabb promenad eller ännu hellre kör ett intensivt pass hemma med den absolut galna men effektiva Jillian Michaels. Jag äter mycket ren mat men kompromissar inte på smaken utan tillsätter ost där det behövs, använder mycket kryddor och rostade nötter. Sen tror jag på att unna sig det godaste man vet för att hålla motivationen uppe och i mitt fall råkar det vara kola och choklad kombinerat med lite salt.
Vanligtvis är jag trogen mitt kola recept men i det här fallet behövde kolan bli fastare för att hålla ihop godiset och sen är den här metoden nästan löjligt enkel. Godiset går bra att göra antingen i en vanlig rund kakform eller i en liten ungsform. Botten består av salta kex och jag har använt mörk choklad till överdraget. Det här är ett recept som går att variera mycket i topping; använd krossat godis, hackade nötter, kokos eller torkad frukt. Skulle även fungera bra att göra ett fräschare godis genom att toppa med färska bär som hallon eller blåbär. Jag använde en blandning mellan choklad och jordnötsknappar som jag köpt i USA och saltade jordnötter. Vilka smaker man än väljer att leka med så gör det här receptet; det är så enkelt och så gott!
Söt och salt favoritgodis
Havssaltade kex (de här är mina favoriter)
100 g smör
1/2 dl rörsocker
1/2 dl muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
100 g choklad
1/2 dl av valfri topping
Sätt ugnen på 200 grader
Klä in den valda bakformen i folie
Smält smöret tillsammans med socker på medelhögvärme
Låt det sjuda under konstant omrörning i 5 minuter
Lägg de saltade kexen i ett lager ovanpå foliet
Häll över kola blandningen och kör in i ugnen i 5 minuter
Bryt chokladen och lägg över kolalagret när den tagits ut från ugnen
Vänta 10-15 minuter och bred sedan ut chokladen med en sked till ett jämnt lager
Vänta 5 minuter till och strö sedan över vald topping
Förvara i kylen fram till servering
Kommentera här!