Halloween sötpotatissallad med korianderdressing

Allmänt Sallad
Glad Halloween! Den här salladen passar bra idag med sin orangea färg från sötpotatisen. Jag är vanligtvis inte så intresserad av koriander men i den här dressingen som hälls över sötpotatisen och svampen när de fortfarande är varma passar det utmärkt som krydda. Vill man inte ha en helt vegetarisk sallad passar kyckling bra till dressingen.

Sötpotatissallad med korianderdressing

1 sötpotatis

2 portabellosvampar

1 dl hasselnötter

1 näve ruccola

1 förpackning haloumi

2 avokados

1/2 granatäpple

Korianderdressing

1/4 kruka koriander

2 cm hackad chili

1 liten vitlöksklyfta

1 msk rödvins vinäger

1 msk olivolja

Sätt ugnen på ca 230 grader

Börja med dressingen: hacka koriander, chili och vitlök i en skål, tillsätt olja samt vinäger och blanda med gaffel

Strimla sötpotatisen och lägg på en bakplåtsklädd plåt

Häll på lite olivolja, salt och peppar och skjutsa in i varm ugn ganska högt upp

Låt sötpotatisen stå inne i ca 20 minuter, ta ut dem några gånger och blanda runt så de blir jämn bruna

Häll på 1 dl hasselnötter över sötpotatisen och kör i ugnen ytterligare 10 minuter

Skär svampen i tjocka strimlor och stek i rapsolja, smaksätt med salt och peppar

Blanda svampen och sötpotatisen (med hasselnötterna) tillsammans med dressingen när de fortfarande är varma, blanda noggrant så att dressingen täcker allt och det börjar dofta syrligt

Riv grovt ner ruccolan och blanda

Skär haloumin i stora strimlor (ca 8 stycken)

Stek haloumin i olivolja tills den är gyllene på båda sidorna

Toppa salladen med haloumin

Ta ur kärnorna från granatäpplet och häll över salladen som garnering

Servera med varsin avokado

Kommentera här!

Egen gjorda Oreo cookies

Allmänt Kakor

Jag fick smaka de här i våras av en arbetskollega och har inte kunnat sluta tänka på dem sen dess och nu i veckan fick jag äntligen en kopia på receptet som jag bara måste dela med mig av! De här små chokladkakorna smälter i munnen, med tanke på smörmängden är det inte så kontigt men så värt det. För att få lite roligare kakor valde jag att färga deras fyllning med en droppe karamellfärg men det är såklart valfritt. De är perfekta att ha som gå-bort-present och mår bara bra av att stå i ett kylskåp vilket gör dem till väldigt praktiska kakor.

Oreo cookies (ca 30 stycken)

250 g smör

½ dl strösocker

1 äggula

5 msk kakao

3 ½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

50 g riven 70% choklad

1 krm salt

Blanda smör med strösocker i en matberedare till en jämn smet

Mixa ner äggulan

Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop tills smeten precis går ihop

Rulla ihop till en rulle på ca 3 cm i diameter och klä i gladpack

Låt vila i kylen minst 1 timme

Ta ut rullen ut kylen och skär rullarna i ca ½ cm tjocka skivor som läggs på en bakplåtsklädd plåt

Ställ in plåten i kylen (eller nu när det är kallt; utomhus) i 10 minuter

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter

Låt svalna helt innan fyllningen smetas på

Fyllning

4 msk vispgrädde

2 msk smält smör

3 dl florsocker

½ tsk vaniljsocker

valfri karamellfärg

Blanda allt förutom karamellfärgen med en gaffel

Tillsätt en droppe av vald karamellfärg och rör tills färgen blir jämn

Vänd försiktigt på alla kakorna när de svalnat

Använd en tesked för att klicka ut lite fyllning på varannan kaka och sätt ihop med en utan fyllning

Förvara kallt

Kommentera här!

Lyxig variant på kladdkaka serverad i portionsformar

Allmänt Choklad

Det här är efterätten som jag har gjort absolut flest gånger och prövat mig fram för att få exakt den dos choklad som jag så ofta känner ett stort behov av! Bara att den innehåller smält blockchoklad, hackad 70% choklad och kakao borde vara orsak nog för alla att prova den här lyxvarianten på kladdkaka. Att de görs i portionsformar är också ett plus då man får en lagom mängd och de är enkla att variera genom att ha bär, smaksatt grädde, vaniljglass eller vad man själv är sugen på till. Den här gången lyxade jag till med glass och den kolasås med jordnötssmak som blev kvar från mina doughnuts.

Lyxig variant på kladdkaka serverad i portionsformar (4 stycken)

½ dl socker

1 ägg

50 g smör

100 g blockchoklad

½ dl vetemjöl

1 msk kakao

¼ tsk bakpulver

1 nypa salt

20 g 70% choklad  

Sätt ugnen på 200 grader

Smält smöret och chokladen tillsammans

Vispa ägg och socker pösigt

Blanda ner smörblandningen

Häll ner de torra ingredienserna och vänd ner försiktigt

Tillsätt 20 g hackad 70% choklad

Häll upp i fyra formar (går bra i hårda muffinsformar)

Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter

Öppna ugnsluckan och låt de stå kvar 30 sekunder till

Låt svalna och sedan är de klara att servera!

En kommentar

Ugnsbakade vindruvor

Allmänt Sallad

Att ugnsbaka vindruvor är en hitt, det ger söta druvor med massa smak plus att de är väldigt vackra! Använd i sallader eller ät som en nyttig efterrätt med turkisk yoghurt, honung och valnötter.  

Ugnsbakade vindruvor

1 ask (500 g) kärnfria vindruvor (röda är snyggast)

1 msk olivolja

Havssalt och peppar

Sätt ugnen på 220 grader

Ta av druvorna från sina kvistar och lägg på en plåt med bakplåtspapper

Rulla runt druvorna i oljan, salt och peppar

Baka i ugnen i 15 minuter

Häll ner druvorna i en skål med sin saft och låt svalna innan de används

Kommentera här!

Höstsallad

Allmänt Sallad

Sådana här regniga höstdagar kräver mat med färg, djup smak och som är energi givande. Den här salladen har allt det och är enkel att slänga ihop av frukt och grönt som är i säsong så här under hösten. Hemma hos oss är vi helt fixerade vid bacon sen vi upptäckte den nya sorten från rapsgris, testa på egen risk!

Höstsallad

¼ av ett rött kålhuvud

1 litet saftigt äpple

vinägrett (se recept nedan)

½ paket bacon från rapsgris

lite smulad Saint agur eller annan blåmögel ost

rostade pinjenötter

granatäppelkärnor

Vinägrett

1 msk balsamico vinäger

½ msk olivolja

1 tsk äppelchutney eller honung

1 tsk söt/stark senap

salt och peppar

Börja med att göra vinägretten genom att röra samman samtliga ingredienser och ställ i kylen

Riv rödkålen med osthyvel och lägg ner i en stor skål

Strimla äpplet och blanda samman med rödkålen

Tillsätt vinägretten och blanda noggrant, låt vila i ca

 30 minuter i kylen

Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper

Blanda ner lite bacon och blåmögel ost i rödkålen och rör om

Toppa salladen med resten av baconen och blåmögelosten samt granatäpplekärnor och pinjenötter

Kommentera här!

Äppelchutney med balans av sötma, styrka och syra

Allmänt

Fick en hel hög med super goda äpplen och ville göra något jag inte tidigare hade provat med äpplen och det blev chutney. Jag älskar chutney till kyckling eller fläsk och det är viktigt att den får rätt balans mellan sötman, styrkan och syrligheten.

Äppelchutney

6 äpplen

1 röd chili

1 gul lök

1 ingefära

1 dl äppelcider vinäger

1 ½ dl råsocker

1 dl hjortronsylt

2 msk agavesirap

Riv ingefäran fint och hacka löken

Ta bort det mesta av kärnorna och hinnan från chilin och hacka fint

Skala äpplena, kärna ur och hacka

Sätt på en stor kastrull och tillsätt lite rapsolja, häll ner de hackade ingredienserna och stek på svag värme någon minut

Tillätt övriga ingredienser och sjud i 30 minuter 

Desinficera burkarna i ugnen på 120 grader i 15 minuter

Häll ner chutneyn i burkarna och tillslut

Förvara kallt och smaka till kyckling, fläsk eller varför inte en god bit ost

En kommentar

Cupcakes inspererade av semlor

Allmänt Cupcake/Muffins

Jag är helt galen i semlor! Äter en semla i veckan i ca 2 månader när det börjar närma sig semel tider, jag vet det kan låta galet men semlor är som bomull runt hjärtat för mig. Fick ett sådant otroligt sug efter dessa små ljuva gräddiga bakverket men kände att det var lite väl tidigt så lät mig inspireras till de här cupcaken istället. De har en smet smaksatt av brynt smör, kanel och kardemumma medans frostingen görs på grädde, mandelmassa och vaniljstång - ni måste prova de här om ni tycker om semlor!

Semel-Cupcakes

Botten:

75 g smör

1 dl 3 % mjölk

Drygt 2 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk kanel

1/2 tsk stötta kardemummakärnor

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 dl socker

1 dl råsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Blanda samman vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och kanel

Värm smöret i en kastrull under konstant vispning i ca 4 minuter tills det blir gyllene och börjar lukta nötigt

Ta av värmen och tillsätt mjölken

Vispa ägg med socker och vaniljsocker tills pösigt

Vänd försiktigt ner mjöl blandningen

Tillsätt mjölk och smörblandningen under försiktig omrörning

Häll i en panna för 12 cupcakes eller i hårda muffinsformar, häll upp ca 2/3 upp till kanten med smet

Grädda i 15 minuter

Låt svalna helt innan frostingen spritsas på!

Frosting:

5 dl grädde

200 g mandelmassa

1 vaniljstång

2 msk råsocker

2 msk florsocker

Riv ner mandelmassan i grädden och tillsätt samtliga ingredienser

Vispa tills toppigt

Spritsa frostingen på dina cupcakes i önskad form

Kommentera här!

Granola även kallad nöt-fest!

Allmänt Nötter
Granola är bland det godaste jag vet! När jag var med min mamma i USA förra året åt jag yoghurt med granola varje dag i två veckor och var fast besluten att hitta det bästa receptet som ändå inte innehöll för mycket socker. Jag har provat många olika varianter men tycker den här är absolut godast, massa nötter och god rostad smak. Vi äter den varje helg med vaniljyoghurt och jag längtar lika mycket varje fredag att få vakna upp och äta frukost. När min bror fick smaka på den i somras kallade han den för "nöt-festen" ett väldigt passande namn. Tycker själv om att ha i lite russin också men då min kille inte tycker om det toppar jag bara min med det. Tänk på att alla ugnar är olika, känn på doften när den blivit rostad utan att få någon bränd ton.
Granola även kallad nöt-fest

6 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

1/4 tsk salt

2 msk rapsolja

1 msk agavesirap

200 g hasselnötter

200 g sötmandlar

1 dl valnötter

1/2 dl iskallt vatten

Sätt ugnen på 160 grader

Blanda 6 dl havregryn men allt förutom nötterna

Hacka nötterna grovt och blanda ner

Tillsätt vattnen och rör om

Häll ner blandningen på en plåt med bakplåtspapper

Skjutsa in i ugnen i ca 40 minuter, rör om i granolan ungefär var tionde minut

Kommentera här!

En helg på höstmarknad

Allmänt
Underbart att få åka ut på landet och se hösten som den ska vara; ljus och full av färger. Varje höstmarknad är det ett absolut måste för mig att ha en ny friterad doughnut, den här gången provade jag med daim - farligt! Under berget av granola gömmer sig vaniljyoghurt och är min absoluta favorit frukost – utlovar recept inom kort på denna ljuva nötfest att toppa din yoghurt eller fil med.
Kommentera här!

Skillet Cookie med choklad och jordnötter

Allmänt Choklad Kakor

En jätte cookie gjord i gjutjärnspanna - de där amerikanarna de har fattat ett och annan när det kommer till desserter. Jag älskar tänket mer, mer, mest när det kommer till allt som är sött! Den här kakan är helt ljuvlig men sin karamelliga smak, knäckiga kanter och mjuk/kladdiga inre. Går att använda vilken choklad man tycker är godast, för mig slår inget kvalitets 70 procentig choklad. Jag hade bara en liten gjutjärnspanna så halverade receptet vilket gick bra, tänk bara på att vispa upp ägget innan hälften av det rörs ner i smeten.

Skille Cookie från Tasty Kitchen

100 g smör

1 dl strösocker

1 dl råsocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

½ tsk bakpulver

2 dl vetemjöl

1 nypa salt

150-200 g choklad beroende på tycke och smak

1 dl saltade jordnötter

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret på medelvärme i gjutjärnspannan.

Så snart det smält tillsätt socker och rör runt, jobba ganska snabbt och ta av värmen så snart du rört ner sockret

Vänta ca 5 minuter och rör sedan ned ägget med en gaffel

Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en jämn smet med hjälp av gaffeln

Hacka chokladen och häll över smeten tillsammans med jordnötterna, vänd ner försiktigt (här vill man inte röra runt för mycket så att chokladen smälter och blir smet istället för bitar)

Sätt in pannan i mitten av ugnen och baka i ca. 15 minuter, servera ljumen med vaniljglass och njut!

Kommentera här!

Nyttigt yoghurtbröd med aprikoser och nötter

Allmänt Bröd

Det här brödet innehåller ingen sirap vilket många liknande bröd gör utan får sin sötma av torkade aprikoser och sin saftighet av yoghurt tillsammans med rivet äpple. Visst är det också smidigt med bröd som man slipper jäsa!

Nyttigt yoghurtbröd med aprikoser och nötter

2 dl fullkorns dinkelmjöl

4 dl siktat dinkelmjöl

1 dl havregryn

1 dl aprikoser

1 dl valnötter

1 dl hasselnötter

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 dl naturell yoghurt

1 saftigt äpple

solroskärnor + flingsalt till toppen

Sätt ugnen på 200 grader

Hacka nötterna och aprikoserna

Blanda de med samtliga torra ingredienser

Riv äpplet och rör ner tillsammans med yoghurt i de torra ingredienserna och rör till en jämn deg

Smörj en avlång form och häll ner degen  

Toppa med flingsalt och solroskärnor

Grädda i mitten av ugnen i 1 timme

Vänta ett tag med att skära upp brödet tills det har svalnat något då det annars ramlar ihop innan det har satt sig

Jag serverar helst mitt med färskost och hemmagjort pesto!

Kommentera här!