Lyxiga chokladbollar

Allmänt Choklad

De här är bollar av lycka, precis vad jag behöver i det här tråkiga vädret för att tycka att allt känns lite roligare. Jag experimenterade lite med olika toppings men vill man bara göra ena sorten går det självklart bra. För de rostade mandlarna sätter du ugnen på 175 grader och häller ut sötmandlar på ett bakplåtspapper och kör i ca 10 minuter. Att rosta kokosen gör du enklast i en torr stekpanna på medel lågvärme. Fick dillan på att rosta saker i det här receptet vilket ledde till att jag även rostade havregrynen och det ger en lite nötigare smak som passar väldigt bra till resten av smakerna. Ville även ha lite mindre tugg från havregrynen då det redan ges genom den hackade chokladen i bollarna och den valda toppingen (eller rullningen vad man nu ska kalla det ), det får man genom att köra havregrynen lite snabbt i mixern innan man tillsätter resterande ingredienser. Hoppas det här receptet piggar upp även er i vintern!

Lyxiga chokladbollar:

3 dl havregryn

100 g smör

1 dl strösocker

1 msk råsocker

3 msk kaffe

2 msk kakao

100 g choklad

Att rulla i:

200 g choklad

½ tsk rapsolja

rostad kokos, pistagenötter eller rostade mandlar

Rosta havregrynen i en torr panna tills de får lite svag gyllene färg

Kör havregrynen separat i mixern snabbt tills de blir mer smuliga i konsistensen

Tillsätt smör, kakao och socker och mixa igen

Häll ner kaffet och mixa

Hacka chokladen grovt och mixa så att de precis går in i smeten

Sätt in smeten i kylen i ca 20 minuter

Ta ut och rulla i bollar

Sätt in bollarna i frysen i 10 minuter

Smält chokladen och förbered vald topping

Doppa ner bollarna i den smälta chokladen och rulla i toppingen

Kommentera inlägget här: