De här är bollar av lycka, precis vad jag behöver i det här tråkiga vädret för att tycka att allt känns lite roligare. Jag experimenterade lite med olika toppings men vill man bara göra ena sorten går det självklart bra. För de rostade mandlarna sätter du ugnen på 175 grader och häller ut sötmandlar på ett bakplåtspapper och kör i ca 10 minuter. Att rosta kokosen gör du enklast i en torr stekpanna på medel lågvärme. Fick dillan på att rosta saker i det här receptet vilket ledde till att jag även rostade havregrynen och det ger en lite nötigare smak som passar väldigt bra till resten av smakerna. Ville även ha lite mindre tugg från havregrynen då det redan ges genom den hackade chokladen i bollarna och den valda toppingen (eller rullningen vad man nu ska kalla det ), det får man genom att köra havregrynen lite snabbt i mixern innan man tillsätter resterande ingredienser. Hoppas det här receptet piggar upp även er i vintern!
Lyxiga chokladbollar:
3 dl havregryn
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk råsocker
3 msk kaffe
2 msk kakao
100 g choklad
Att rulla i:
200 g choklad
½ tsk rapsolja
rostad kokos, pistagenötter eller rostade mandlar
Rosta havregrynen i en torr panna tills de får lite svag gyllene färg
Kör havregrynen separat i mixern snabbt tills de blir mer smuliga i konsistensen
Tillsätt smör, kakao och socker och mixa igen
Häll ner kaffet och mixa
Hacka chokladen grovt och mixa så att de precis går in i smeten
Sätt in smeten i kylen i ca 20 minuter
Ta ut och rulla i bollar
Sätt in bollarna i frysen i 10 minuter
Smält chokladen och förbered vald topping
Doppa ner bollarna i den smälta chokladen och rulla i toppingen