Sallad med rostade bigarråer och salta pistagenötter

Allmänt Sallad
Då var det dags att rosta bär och stoppa i en sallad igen! Jag älskar bigarråer, är en av de sakerna som jag har väldigt svårt att sluta äta när jag väl börjat och därför ville jag så fort de kommit i säsong göra en sallad med dem så man har anledning att äta de som en hel måltid! Att rosta bär tillsammans med balsamvinäger har blivit en favorit då det skapar en sötma som fungerar väldigt bra i mat. Jag tycker chévre är den godaste osten att ha tillsammans med rostade bär men självklart kan man ta vilken ost man vill; fetaost eller parmesan skulle också fungera fint i den här salladen. För att bigarråerna skulle få ta mycket plats gällande smak höll jag salladen enkel med machesallad och för att skapa lite av min älskade kontrast mellan sött och salt har jag använt saltade pistagenötter att strö över salladen.  Pistagenötterna ger också en vacker färgkontrast till de mörkröda bigarråerna. Den här salladen skulle vara super god till grillat men fungerar även bra på egen hand för en lättare måltid.

Sallad med rostade bigarråer och salta pistagenötter

3 dl urkärnade bigarråer (plus några med kärnan kvar för garnering)

2 msk balsamvinäger

1 msk honung

1 msk olivolja

1 tsk söt senap

En påse machesallad

1 dl saltade pistagenötter

En bit chevéost

Sätt ugnen på 200 grader

Blanda balsamvinäger med honung och rör ner bigarråerna

Häll ut blandningen på en bakplåtsklädd plåt

Rosta bigarråerna i 10-12 minuter i mitten av ugnen tills de börjat ge ifrån sig vätska och börjat bli karamelliserade

Blanda samman olivolja, söt senap samt salt och peppar i en skål

Häll över de färdiga bigarråerna tillsammans med sin vätska i olivoljeblandningen och rör runt

För över machesalladen i en skål och häll över bigarråerna och rör runt

Toppa salladen med grovt hackade salta pistagenötter, hela bigarråerna och chevre i bitar

Kommentera här!

Hemmagjord Skagenröra

Allmänt

En av mina absoluta favorit rätter är skagenröra. Jag kan gärna äta det som huvudrätt med mina bästa tillbehör; valnötsbröd och sallad med avokado, sharonfrukt, tomat och en blandning mellan mache och ruccola sallad. Något jag tycker är viktigt för en bra skagenröra är att det är hela räkor i samt mycket rom! Det får inte heller bli för mycket majonnäs utan en bra balans mellan det krämiga och örtiga. Det här är det bästa receptet jag har hittat på hemmagjord skagenröra med den lite syrliga smaken från dijonsenapen och extra skjutsen som pepparroten bjuder på. Jag har valt att göra röran på både lättmajonnäs och lätt crème fraiche men där väljer man såklart själv! Använder man stenbitsrom eller något annat lite billigare alternativ tycker jag den gör sig bäst att ha ner den i röran medans om man väljer en lyxigare variant som sikrom eller löjrom föredrar jag den på röran.

Hemmagjord Skagenröra

1 dl lätt crème fraiche

1 dl lätt majonnäs

1 paket frysta oskalade räkor (70-90 oskalade räkor)

1 tsk dijonsenap

1 msk nyriven pepparrot

¼ dl gräslök

½ dl dill

1 krm salt

½ tsk svartpeppar

Rom och citron till servering

Börja med att tina och skala räkorna

Blanda lätt majonnäsen och lätt crème fraichen i en bunke

Finriv pepparroten och vänd ner tillsammans med dill och gräslök som klippts i små bitar

Tillsätt dijonsenapen, salt och peppar och rör till en jämn röra

Rör ner räkorna och låt stå kallt fram till servering

Kommentera här!