Snickerstårta

Allmänt Choklad
När jag såg den här tårtan skrek jag till ”sluta!”; var tvungen att baka den och det var snabbt! Blev däremot inte lockad av bottnarna då de hade väldigt mycket smör i relation till glasyr och fyllning som redan innehöll nog och skulle gräddas för länge för min smak. Tårtan är alltså inspirerad av original receptet men anpassad till min egen smak. Valde att göra halva smeten av en riktig favorit – Devils food choclate cake! Jag vill alltid grädda bottnarna uppdelade då jag lätt tycker att man får torra bottnar om man gräddar hela och sedan skär upp den efter gräddning. Jag bakade mina två bottna i bara 10 minuter och sen fick de vila över natten i kylen, de släppte sedan hur enkelt som helst från sitt smörpapper och var väldigt enkla att arbeta med. Anledningen till att jag använder lätt produkter är att jag tycker de ger en godare smak i tårtan som låter smakerna från jordnötterna och chokladen ta plats istället för en lite fettig smak men de går självklart bra att byta ut mot originalen! Tårtan är enkel men behöver vila i kylen efter varje varv av fyllning och frosting. Jag tycker att den skulle passa perfekt att ha som påsktårta. Godas är tårtan när den är rumstempererad!

Snickerstårta

Chokladbottnar

100 g smör

1 ½ dl ljust muscovadosocker

½ dl ljus sirap

2 ägg

2 ½ dl mjöl

¾ dl kakao

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

lite salt

1 ½ dl mjölk

100 g 70% choklad

Sätt ugnen på 180 grader

Vispa rumstempererat smör med socker och ljus sirap

Separera äggen, sätt undan vitan i en skål och vispa ner en gula i taget i smör och socker blandningen

Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan försiktigt ner i smeten lite i taget varvat med mjölken

Smält chokladen och rör ner

Vispa vitorna styva och vänd försiktigt in i smeten

Klipp ut bakplåtspapper i två rundlar som passar tårtbotten

Sätt ena rundeln i tårtformen och häll på hälften av smeten

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, ta ut från ugnen och ta bort kanten, skölp försiktigt över botten på tårtfatet ni vill använda

Gör samma procedur med resten av smeten men behåll den botten i formen och låt sedan bottnarna vila i kylen ett par timmar eller över natten.

Jordnötsfyllning

200 g lätt Philadelphia

1 ½ dl ekologiskt jordnötssmör (crunchy)

1 dl florsocker

1 dl mellangrädde 

1 dl saltade jordnötter

Rör ihop färskosten med jordnötssmöret och florsockret med en gaffel

Vispa grädden och vänd försiktigt ner i jordnötssmeten

Fördela halva jordnötsfyllningen på första botten och häll över de saltade jordnötterna

Lägg på det andra locket och bred på resten av fyllningen

Låt vila i kylen i ca 30 minuter

Chokladfrosting

100 g ljus choklad

80 g mörk choklad

1 dl mellangrädde

1 msk ljus sirap

100 g smör

Ta fram smöret så att det är rumstempererat när du sedan ska vispa ner det i frostingen

Värm upp grädden och sirapen tills blandningen sjuder

Hacka chokladen och häll på gräddblandningen, låt stå i 2 minuter

Rör efter 2 minuter tills chokladen är helt smält och blandningen är jämn

Låt svalna

Vispa med en elvisp ner lite smör i taget i choklad bladningen tills allt smör är tillsatt och en fluffig frosting har bildats

Smeta på frostingen jämnt över hela tårtan inklusive sidorna

Sätt in i kylen 30 minuter till

Chokladkola

½ dl mellangrädde

60 g mörk choklad

½ dl ljus sirap

1 klick smör

Låt koka samman på svag värme under omvispning tills den tjocknat

Häll över frostingen från mitten av tårtan och utåt

Dekorera med saltade jordnötter

Kommentera här!

Rostad grönkålssallad med honungs chevre och färska blåbär

Allmänt Sallad
Den här salladen har helt fantastisk smak, för varje tugga hörde jag mig säga; ”vilka spännande smaker ”(aningens tjatig , ja!). Grönkålen byter karaktär när den rostas och blir liknande chips i ugnen trots att man använder rätt lite fett. Först hade jag tänkt hälla en naturell vinägrett över salladen men det behövs faktiskt inte. Den ganska starka och syrliga smaken från den ungsbakade grönkålen bryter jag av med mjuk chevre som smaksatts med honung och söta blåbär. Att den är vacker gör ju inte heller något. Den här salladen skulle passa väldigt bra som en sidorätt till en fin köttbit men klarar sig bra på egen hand med en avokado och en bit gott bröd.

Rostad grönkålssallad med honungs chevre och färska blåbär

Ett grönkåls huvud

2 msk olivolja

1 tsk flingsalt

3 msk äppelcidervinäger

en bit chevre

½ dl valnötter

1 msk honung

1 dl blåbär

Sätt ugnen på 180 grader

Skär ner grönkålen i rätt stora bitar (bladen krymper i ugnen) och blanda med olivoljan och flingsalt i en bunke, blanda runt så att alla bladen täcks av oljan.

För över till ett bakplåtspapper, lägg bladen så spritt som möjligt och skjuts in i ugnen i 8 minuter

Ta ut grönkålen och häll över äppelcidervinägern och blanda noggrant

In med grönkålen i ugnen igen i ca 2 minuter eller tills de börjar se rostade ut

Låt grönkålen svalna och för sedan över i en salladsskål

Har du chevre med skal så skär bort det, vi vill bara använda den mjuka delen

Blanda chevren och valnötterna med honungen

Häll ner chevren och nötterna i salladsskålen och tillsätt blåbären, rör om lite snabbt och sen är salladen färdig att servera!

Kommentera här!

Crusty Bröd som sköter sig på egen hand!

Allmänt Bröd
Den här tjejen kom på något som otroligt många i vårt stressade samhälle längtade efter, ett bröd som jäser över natten, som man slipper knåda och ser ut och smakar som ett riktigt bageri bröd! Hon har haft 2.6 miljoner personer som varit inne på hennes recept för det här brödet och på var och varannan sida på pinterest dyker det upp! Det går att röra i nästan vad som helst i degen och resultatet kommer bli lika suveränt vad man än väljer, gör ett sött bröd med mörk choklad och apelsinskal eller ett salt bröd med bitar av din favoritost och oliver. Jag tycker om att hålla brödet ganska rent och väljer ofta valnötter eller vallmofrön som smaksättning. Många gånger har jag gjort degen dagen innan på kvällen och sen bakat det först när jag kommer från jobbet men det ska jäsa minst 12 timmar. Brödet är perfekt att ha till en middag och kommer garanterat imponera eller varför inte ha med det som present istället för en flaska vin nästa gång ni är bortbjudna! Viktigt är att man använder en gjutjärnsgryta och sen är det bara att sätta igång.

Crusty Bread från Simply so good

7 dl vetemjöl

½ tsk torrjäst

1 ¾ tsk salt

3 ½ dl vatten

+ valfri ingrediens för smak

Blanda samman alla ingredienser i en stor skål och plasta över, låt stå framme under natten.

Nu är det nästa dag och dags att baka bröder!

Sätt ugnen på 225 grader, så snart den blivit farm sätt in gjutjärngrytan med locket på, låt stå i 30 minuter

Under tiden skölp ut degen på en ordentligt mjölad bakduk och låt vila under plast den halvtimmen grytan är inne i ugnen

Ta ut grytan och för försiktigt över degen till gjutjärnsgrytan, in i ugnen igen med locket på ytterligare en halvtimme

Dags att ta av locket och baka brödet den sista kvarten

Brödet är nu färdigt och behöver bara svalna av lite innan det är dags att avnjutas!

Kommentera här!

Brownie med kola och nötter

Allmänt Brownies/Blondies
En god brownie sitter alltid på sin plats och den här är riktigt jäkla god och kladdig! Bäst är att göra den dagen innan servering och sen låta den vila i kylen över natten så att den hinner sätta sig. Eftersom det är ett tjockt lager kola är det bäst att skära brownien med en vass kniv som spolats under kallt vatten. Det går att använda vilka nötter man vill, jag var sugen på att få till en snickers liknande smak och vill ni också det så använder man till största delen saltade jordnötter. Allra godast är brownien tillsammans med min kardemumma grädde då den gifter sig så fint med kola och choklad smaken. Sen har jag lite banan till det mesta i choklad i, är lite udda men otroligt gott! Som vanligt kör jag det fin fina receptet på brownie från Lindsay Landis bok The Cookie Dough Lover's Cookbook med några små ändringar.

Brownie med nötter och kola

Lindsay Landis brownie

1 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 nypa salt

60 g. smör

100 g. 70% choklad

1 1/2 dl råsocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Blanda vetemjöl, kakao och salt i en bunke

Smält smöret och tillsätt chokladen, smält samman och tillsätt sedan råsockret under omrörning tills det mesta av sockret löst sig.

Tillsätt ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret och vispa samman med elvisp

Rör försiktigt ner vetemjölsblandningen

Grädda i en liten ugnsplåt med bakplåtspapper i botten i 10 minuter

Drygt 2 dl blandade nötter (gärna både saltade och naturella)

Kolasås

1 1/2 15% matlagningsgrädde

2/3 råsocker

1 dl ljus sirap

Låt koka ihop under konstant omrörning tills den tjocknar och luktar ljuvligt, ca 5 minuter

Fördela nötterna i ett jämn lager över brownien och toppa med kolasåsen, ställ in i kylen och låt stelna

Kommentera här!

Sallad med ugnsbakade jordgubbar och sotad chevre

Allmänt Sallad
Det här är inte bara en av de godaste salladerna jag har ätit; det är en av de godaste rätterna jag har ätit överhuvudtaget! Ville inte att den skulle ta slut och njöt av varenda tugga som jag annars bara gör med en bit chokladtårta. Min mamma sa att det här är ju som en efterätt för att det är så gott och det är bara så man kan beskriva den för andra sötsaks galningar! De söta jordgubbarna får en extra skjuts av honung och balsamvinäger som balanserad av den salta chevren och nötterna. Mat är så otroligt roligt när man använder sig av få ingredienser som här och skapar något magiskt! Inspirationen kommer från min pinterest och det här receptet.

Sallad med ugnsbakade jordgubbar och sotad chevre

4 dl jordgubbar delade i hälften

2 msk balsamvinäger

1 msk honung

1 msk olivolja

1 tsk söt senap

machesallad

pinjenötter

sotad chevre

Sätt ugnen på 210 grader

Blanda jordgubbarna med vinägern och honungen i en skål

Häll ut jordgubbarna på en bakplåtsklädd plåt

Kör i ugnen i 12minuter

Rosta under tiden pinjenötterna

När du tagit ut jordgubbarna och lägg över i en skål

Häll vätskan som kommit från jordgubbarna i en liten burk tillsammans med oljan och senapen och skaka

Blanda chevren med salladen och dressingen från burken och blanda runt

Häll jordgubbarna över salladen och toppa med pinjenötterna

Kommentera här!