Rödlöksmarmelad med smak av rosmarin

Allmänt

Hur underbart är det inte när naturen äntliggen är vaken igen och allt växer så att det knakar? Jag bestämde mig för att i år vill jag ha min balkong full med ätbara växter och kryddor. En riktig favorit för mig är rosmarin och den är ju så otroligt lättskött. Grilla är ju en annan sån där aktivitet som bara hör sommaren till och jag kom och tänka på ett av mina favorit tillbehör som liten; rödlöksmarmelad. Hemligheten är att låta löken gå länge på svag värme för att helt få bort den bittra smaken och istället locka fram all underbar sötma som finns i rödlök. Den blir inte jätte söt så jag tycker den är väldigt god till grillad men är man inte lika galen i kontrasten söt och salt som jag är fungerar den även utmärkt till ostbrickan. Rödlöksmarmeladen går bra att förvara i kylen ett par veckor efter den gjorts.

Rödlöksmarmelad med smak av rosmarin

1 msk olivolja

2 rödlökar

10 cm färsk rosmarin (använd inte grenen)

½ dl balsavinäger

½ dl honung

Börja med att steka rödlökarna på riktigt svag värme i 30-40 minuter tills de är super mjuka

Hacka rosmarinen fint och tillsätt tillsammans med balsamvinägern och honungen

Låt stå och småputtra i ca 20 minuter

Häll upp i en burk och vänta tills den svalnat innan servering

Kommentera här!

Födelsedagstårta med knäckig botten, kola, daimgrädde och jordgubbar

Allmänt
En födelsedagstårta ska i mitt tycke ha mycket av allt och framförallt vill man ju baka något som födelsedagsbarnet älskar. Min mamma är helt galen i kolasås, blir hon sötsugen kan hon ställa sig och vispa grädda och sen hälla köpt kolasås över det men bäst tycker hon det är när jag kokar ihop en så en självklar ingrediens i födelsedagstårtan till henne var kola! Eftersom jag ville använda min favoritbotten som är riktigt knäckig samt daimgrädde tyckte till och med jag att tårtan behövde något fräscht på toppen vilket blev färska jordgubbar. Som vanligt gör jag min kolasås på 15% matlagningsgrädde vilket ger en lite lättare känsla till tårtan. En sak jag är noga med när jag bakar är att aldrig glömma salt, här finns saltet i botten och det är nödvändigt för den i övrigt söta tårtan. Den här tårtan har allt man kan önska sig; när man skär en tugga får man den knäckiga botten, lena kolasåsen, mjuka grädden och friska jordgubbarna i en perfekt tugga. Den här tårtan skulle fungera bra med andra bär som hallon och blåbär på toppen. Om ni inte provar att göra den tidigare tycker jag att ni ska göra den till årets midsommartårta.
Födelsedagstårta med knäckig botten, kola, daimgrädde och jordgubbar

Botten

150 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl strösocker

½ tsk bakpulver

½ tsk vaniljsocker

1 krm salt

Sätt ugnen på 210 grader

Smält smöret

Blanda ner de övriga ingredienserna i smöret och rör ihop till en smet

Tryck ut smeten i en bakform med avtagbar botten, glöm inte att trycka upp smeten mot kanterna

Grädda i ca 15 minuter, botten ska vara gyllene men inte för mörk upp mot kanterna

Låt botten svalna helt och häll sedan över kolasåsen

Kolasås

3 dl 15% matlagningsgrädde

2 dl ljus sirap

1 dl rörsocker

½ tsk vaniljsocker

Blanda samman samtliga ingredienser till kolasåsen i en kastrull

Vispa samman under ganska hög värme i ca 15 minuter tills kolasåsen börjat tjockna, prova genom att ta lite av såsen på en sked och häll kallt vatten över – stelnar den till lite grann är kolan färdig

2 dl grädde

2 dubbeldaim

Jordgubbar

Hacka daimen och vispa grädden

Tillsätt lite mer än halva mängden daim i grädden och rör om

Bred grädden över den svalnade kolalagret på tårtan

Snoppa jordgubbarna och placera ut i ett jämnt lager över jordgubbarna

Avsluta med att strö över det sista av daimen

Låt tårtan stå svalt tills den är dags att servera

12 kommentarer

Hallonlemonad gjord på agavesirap med smak av ingefära

Allmänt

Alkoholfria drycker är något som kan göra mig besviken då det är väldigt få av dem som har en lite vuxnare och fräschare smak. Det finns en del god äppelmust på systembolaget men jag tycker det absolut bästa är att göra sin egen dryck för att få koll på vad man stoppar i sig samt att man kan variera sig i all oändlighet! Jag har valt att använda agavesirap för att göra en lite nyttigare lemonad som ändå smakar ljuvligt. Något jag har dillan på är ingefära som jag väljer att använda ganska mycket av men är man lite tveksam inför det går det bra att utesluta eller ersätta med lite mynta eller citronmeliss.

Hallonlemonad gjord på agavesirap med smak av ingefära

250 g frysta hallon

1 lime

2 citroner

2 msk agavesirap

1 bit ingefära

kolsyrat vatten

Pressa citron och lime och häll över de frysta hallonen i en mixer

T illsätt finriven ingefära och agavesirapen

Mixa i ca 5 minuter

Passera juice koncentratet genom en finmaskig sil

Häll upp i ett glas eller kanna med 1/3 av juicen samt 2/3 kolsyrat vatten och några iskuber

Kommentera här!