Födelsedagstårta med knäckig botten, kola, daimgrädde och jordgubbar

Allmänt
En födelsedagstårta ska i mitt tycke ha mycket av allt och framförallt vill man ju baka något som födelsedagsbarnet älskar. Min mamma är helt galen i kolasås, blir hon sötsugen kan hon ställa sig och vispa grädda och sen hälla köpt kolasås över det men bäst tycker hon det är när jag kokar ihop en så en självklar ingrediens i födelsedagstårtan till henne var kola! Eftersom jag ville använda min favoritbotten som är riktigt knäckig samt daimgrädde tyckte till och med jag att tårtan behövde något fräscht på toppen vilket blev färska jordgubbar. Som vanligt gör jag min kolasås på 15% matlagningsgrädde vilket ger en lite lättare känsla till tårtan. En sak jag är noga med när jag bakar är att aldrig glömma salt, här finns saltet i botten och det är nödvändigt för den i övrigt söta tårtan. Den här tårtan har allt man kan önska sig; när man skär en tugga får man den knäckiga botten, lena kolasåsen, mjuka grädden och friska jordgubbarna i en perfekt tugga. Den här tårtan skulle fungera bra med andra bär som hallon och blåbär på toppen. Om ni inte provar att göra den tidigare tycker jag att ni ska göra den till årets midsommartårta.
Födelsedagstårta med knäckig botten, kola, daimgrädde och jordgubbar

Botten

150 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl strösocker

½ tsk bakpulver

½ tsk vaniljsocker

1 krm salt

Sätt ugnen på 210 grader

Smält smöret

Blanda ner de övriga ingredienserna i smöret och rör ihop till en smet

Tryck ut smeten i en bakform med avtagbar botten, glöm inte att trycka upp smeten mot kanterna

Grädda i ca 15 minuter, botten ska vara gyllene men inte för mörk upp mot kanterna

Låt botten svalna helt och häll sedan över kolasåsen

Kolasås

3 dl 15% matlagningsgrädde

2 dl ljus sirap

1 dl rörsocker

½ tsk vaniljsocker

Blanda samman samtliga ingredienser till kolasåsen i en kastrull

Vispa samman under ganska hög värme i ca 15 minuter tills kolasåsen börjat tjockna, prova genom att ta lite av såsen på en sked och häll kallt vatten över – stelnar den till lite grann är kolan färdig

2 dl grädde

2 dubbeldaim

Jordgubbar

Hacka daimen och vispa grädden

Tillsätt lite mer än halva mängden daim i grädden och rör om

Bred grädden över den svalnade kolalagret på tårtan

Snoppa jordgubbarna och placera ut i ett jämnt lager över jordgubbarna

Avsluta med att strö över det sista av daimen

Låt tårtan stå svalt tills den är dags att servera

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 anonym:

skriven

hej jag undrar om man kan baka den här tårtan och servera en nästa dag?

Svar: Botten kan du absolut göra dagen innan men lägg på grädden och bären samma dag!
Emma Lindberg Borg

3 anonym:

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

5 anonym:

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

7 anonym:

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

Svar: Kul att höra!!
Emma Lindberg Borg

9 anonym:

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

11 anonym:

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

2 anonym

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

4 anonym

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

6 anonym

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

8 anonym

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

10 anonym

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!

12 anonym

skriven

Gooooood!!! Även fast jag inte gillar grädde så ÄLSKAR jag den här tårtan!