Hemmagjorda Mums-mums

Allmänt

Mums-mums eller skumtoppar eller vad man vill kalla dem är något jag älskar! Den mjuka marängen gifter sig så fint med den mörka knapriga chokladen tillsammans med kokos eller hasselnöts bitar. När jag bestämde mig för att göra egna visste jag med ens vilken kex botten jag ville använda; Brago! Självklart går det bra att använda vilken typ av neutrala kex som helst men jag tycker Brago är så goda och perfekt storkel. När man spritsar marängen krävs det en ordentligt sprit med en bred rund öppning. Jag spritsar först en rundel och sen spritsar jag upp till en topp. Efter att marängen har spritsat på kexen behöver de vila i ca 30 minuter i kylen. Smält chokladen i mikron i intervaller på 25 sekunder och rör runt efter varje gång tills den smält och häll då i en neutral matolja. Viktigt att tänka på är att smälta chokladen i en avlång kopp så att marängen går lätt att doppa ner. Chokladen går att variera i den kakaohalt man själv föredrar, jag tycker att 70% är absolut godast. En ide jag fick när jag var klar är att göra dem till ett julbak genom att använda gröna candy melts istället för mörk choklad och garnera med pärlströssel så har man sig ett bakverk som liknar en julgran!

Hemmagjorda Mums-mums

16 Brago kex

3 äggvitor

4 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

200 g choklad

1 ½ msk neutral matolja

Sätt på en stor kastrull med ca 10 cm högt vatten och låt sjuda upp

Blanda äggvitorna med socker och vaniljen i en rostfri bunke och sätt i elvispen så att den når till kastrullen

Vispa äggviteblandningen i ca 1 minut utan vattenbadet med elvisp och sätt sedan bunken över kastrullen med knappt sjudande vatten

Vispa över vattenbadet i 12 minuter

Ta av bunken från kastrullen och vispa ytterligare 2 minuter

Fyll spritspåsen med marängen

Lägg ut kexen på en bakplåtsklädd plåt  

Lämna en liten kant av kexen att hålla i när man doppar marängen i chokladen och spritsa höga toppar av maräng på kexen

Ställ in plåten i kylen i en halvtimme

Smält chokladen och blanda i matoljan

Doppa varje marängtopp i chokladen. Doppa rakt ner och lyft upp dem med en liten cirkelrörelse för att chokladen ska fastna fint. Låt överflödig choklad droppa ner i koppen igen och ställ tillbaka skumtoppen på bakplåtspappret.

Garnera med kokos, hasselnötter eller vald topping

Låt svalna i kylen

När chokladen helt har stelnat ta ut topparna och pensla på chokladblandningen på botten av skumtopparna för finast resultat

Förvara i kylen fram till servering

Kommentera här!

Glutenfri mandelbrownie med chokladfrosting

Allmänt Brownies/Blondies Choklad

Förstår inte hur något kan vara så magiskt gott som choklad! Den här brownien har blivit uppiffad med mandelmjöl vilket inte bara gör den grymt kladdig och god utan även glutenfri; bara en sån sak. Jag har bakat en heldel med mandelmjöl på senaste, tycker den ger så saftiga bakverk vilket är precis vad jag är ute efter. För att matcha madelmjölet toppade jag frostingen med grovt hackad mörk mandelchoklad men man kan toppa med vilket godis eller nötter som helst. Viktigt för den här brownien är att den får vila i kylen över natten för att den ska få sätta sig och bli kladdig istället för rinnig. Frostingen är min favorit med både smält smör och färskost smaksatt med mörk choklad.

Brownie gjord på mandelmjöl med chokladfrosting

1 dl mandelmjöl

2 msk kakao

1 krm salt

60 g. smör

100 g. 70% choklad

1 1/2 dl råsocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Blanda mandelmjöl, kakao och salt i en bunke

Smält smöret och tillsätt chokladen, smält samman och tillsätt sedan råsockret under omrörning tills det mesta av sockret löst sig.

Tillsätt ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret och vispa med elvisp

Rör försiktigt ner mjölblandningen

Grädda i en liten ugnsform med bakplåtspapper i botten i 10-12 minuter

Frosting

75 g smält smör

100 g lätt philadelphia

1 1/2 dl florsocker

50 g 70% choklad

Smält smöret i en kastrull, låt svalna helt

Vispa samman smör och philadelphia

Tillsätt florsocker och vispa slätt och fluffigt

Smält chokladen och häll ner när den svalnat

Toppa brownien med hackad mandelchoklad och låt stå svalt fram tills servering

Kommentera här!