Spindelkakor till halloween

Allmänt Choklad Kakor
De här spindelkakorna är gjorda med en bas av de godaste hemmagjorda oreo kakorna som jag bakade för ungefär ett år sedan sist med en kräm med lite kaffe och choklad smak. Jag tycker det är viktigt att pyssel eller dekorations kakor även är goda och de här är riktigt smarriga med mycket chokladsmak! Benen spritsas i choklad på ett bakplåtspapper och sticks sedan in under frostingen på kakan. Ögonen är gjorda av pärlströssel och läggs bara på frostingen, de behöver inte tryckas på då de fastnar bra i den krämiga frostingen. Kakorna mår bäst i kylen så ta fram dem först när ni är redo att servera. Tycker de är ett utmärkt alternativ till smågodis att ge till små spöken och andra som kommer på besök under torsdags kvällen!
Spindelkakor med smak av choklad
250 g smör
½ dl strösocker

1 äggula

5 msk kakao

3 ½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

50 g riven 70% choklad

1 krm salt

Blanda smör med strösocker i en matberedare till en jämn smet

Mixa ner äggulan

Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop tills smeten precis går ihop

Rulla ihop till en rulle på ca 3 cm i diameter och klä i gladpack

Låt vila i kylen minst 1 timme

Ta ut rullen ut kylen och skär rullarna i ca ½ cm tjocka skivor som läggs på en bakplåtsklädd plåt

Ställ in plåten i kylen (eller nu när det är kallt; utomhus) i 10 minuter

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter

Låt svalna helt innan frostingen smetas på

Frosting

8 msk vispgrädde

50 g smält smör

6 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1/2 tsk espressokaffe (från pulver)

Blanda allt med en gaffel

Använd två teskedar för att klicka ut frosting på kakorna

200 gram mörk blockchoklad till benen

strössel till ögonen

Spritsa ut den smälta chokladen i ca 2-3 cm långa stänger på ett bakplåtspapper. Gör de inte allt för tunna då de lätt går av.

När de stelnat stoppa in fyra stänger i varje sida av kakan så spindeln får sina åtta ben.

Lägg på strösslet till ögon

Förvara kallt fram till servering

Kommentera här!

Banana split Pavlova extra allt!

Allmänt Choklad
Jag har varit sugen på banana split otroligt länge. När jag ligger på kvällen och ska sova känner jag allt för ofta ett stort behov av att sleva i mig en banana split bomb med mängder av kolasås. Det suget inspirerade mig till att göra denna underbara marängtårta. Den är inte för obegripliga människor som vill ha en fräsch dessert utan för gästerna som är riktiga kakmonster. Här har jag inte sparat på krutet med en chokladpavlova som jag spräcker lite lätt upptill för att kolasåsen ska sjunka in i varje liten spricka med sin hint av havssalt. På det ett lager med grädde som toppas med kryddade nötter och banan. Här dog vi lite; åt upp halva tårtan på bara två personer och jag har tänkt på den konstant sen dess.  Det här med mina kryddade nötter kanske ni tycker är lite överdrivet att jag vill lägga på allt ätbart men de förgyller mitt liv så pass mycket att det är ok med mig om de blir lite tjatiga. Gör den reden nu i helgen och jag lovar att ni inte kommer ångra er!

Banana split Pavlova

4 äggvitor

2 ½ dl socker

60 gram 70% choklad

2 dl grädde

½ tsk vaniljsocker

2 bananer

kolasås

kryddade nötter

Sätt ugnen på 150 grader

Börja med att vispa äggvitorna tillsammans med socker över ett vattenbad med en hanvisp tills allt socker löst sig och marängen börjar se vit och krämig ut. Testa gärna med termometer om ni har det; den ska bli ca 65 grader.

Ta av bunken från vattenbadet och häll över i en ny bunke som inte är varm och börja vispa med elvisp.

Vispa tills marängen är sval och fast i konsistensen, kan ta allt mellan 5-10 minuter.

Smält chokladen och vänd försiktigt ner i marängden, blanda inte helt jämnt utan låt chokladen få marmorera marängen.

Klicka ut marängen på en bakplåtsklädd plåt i en rund cirkel, det är bara vackert om den är lite ojämn.

Grädda i mitten av ugnen 50 minuter.

Låt marängen svalna helt och för sedan över den på det kakfat ni vill servera den på.

Pressa lite lätt med fingrarna mitt på marängen så att den spricker lite lätt.

Häll över kolasåsen (se recept nedan), ta så mycket ni tycker passar och servera det som blir över i en kanna bredvid – de flesta kan inte få nog av kolan!

Vispa ca 2 dl grädde med ½ tsk vaniljsocker och bred ut över kolasåsen.

Toppa med skivad banan och kryddade nötter (recept nedan) – servera genast.

Kolasås

3 dl 15% matlagningsgrädde

2 dl ljus sirap

1 dl rörsocker

½ tsk vaniljsocker

1/2 tsk havssalt

Blanda samman samtliga ingredienser till kolasåsen i en medelstor kastrull

Vispa på ganska hög värme i ca 15 minuter tills kolasåsen börjat tjockna, prova genom att ta lite av såsen på en sked och häll kallt vatten över – stelnar den till lite är kolan färdig

Kryddade nötter

1/2 dl sötmandel

1/2 dl hasselnötter

1/2 dl valnötter

1 msk smör

1 msk muscovadosocker

1 krm kanel

1 tsk honung

1 tsk ljus sirap

Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter

Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna

Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme

Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter

Häll ner sirap och honung och blanda runt

För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna

En kommentar

Baguette med vispad brie, torkade tranbär och kryddade nötter

Allmänt
Förra veckan fyllde min bästa kompis år och det ville vi ju förstås fira ordentligt! Jag körde en riktig old school bål med lika delar vodka och applesour, en hel del lime och sprite med äppelskivor i – super god! Snittar är något jag älskar, tycker rent allmänt om mat där man får många olika smaker och då krävs det ju att det är i lite mindre format.
När man ska ha fest tycker jag inte om att stå och laga så jag försöker tänka på vilka snittar som håller sig fräscha ett par timmar. En riktig favorit är ankleverpastej på ett tunt knäckebröd med hackade torkade aprikoser och saltade pistagenötter.
Jag gjorde också en riktig liten klassiker med chevre och smördeg. Köp färdig smördeg, låt den tina något och kavla sedan ut lite gran. Skär varje ruta i 8 delar och lägg ut på en bakplåtsklädd plåt. Lägg på en bit chevre på varje platta och kör 10-15 minuter mitt i ugnen på 200 grader tills de får en fin gyllene färg. Låt svalna och klicka sedan på en tesked fikonmarmelad och strö över rostade pinjenötter.

Kakorna i muffinsformar är Peanut Butter S'mores Cookie Cups och kommer från det här receptet

Min nya absoluta favorit blev dock snitten med vispad brie!

Baguette med vispad brie, torkade tranbär och kryddade nötter

1 Baguette (gärna råg surdegs baguette, finns på bl.a. på Fabrique)

1 dl torkade tranbär

2 dl kryddade nötter

1 brie (ca 300 g)

Börja med de kryddade nötterna:

¾ dl sötmandel

¾ dl hasselnötter

¾ dl valnötter

1 msk smör

1 msk muscovadosocker

1 krm kanel

1 tsk honung

1 tsk ljus sirap

Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter

Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna

Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme

Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter

Häll ner sirap och honung och blanda runt

För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna

Ta bort att kanter på brien och lägg ner i en mixer. Vispa i ca 5 minuter tills brien ser fluffig ut.

För över i en spritspåse med önskad sprits, jag gjorde en som var avlång och spritsade i vågor

Skär baguetten i tunna skivor lite på snedden

Spritsa över brien så att den täcker hela baguetten

Strössla över tranbär och kryddade nötter

Kommentera här!