Godaste Chevresalladen!

Allmänt
När jag och min sambo var i Amsterdam förra året gick vi in på ett litet café för att äta lunch. Finns det chevre sallad på en meny väljer jag nästan alltid det och den här gången var jag extra glad över den beställningen. Den salta osten möttes av körsbärstomater som smakade ljuvligt sött tillsammans med små bitar bacon och gräslök exploderade smakerna i munnen. Det var en sån rätt jag kände att jag var tvungen att prova att återskapa hemma.

Jag har lagt till en ytterligare söt smak då vi har två salta komponenter vill jag möta upp med två söta och sharonfrukt passar utmärkt till de andra smakerna. Innan jag åt den här salladen har jag alltid tillagat tomater i ugn på hög värme och kort tid men när man kör dem i 150 grader ca en timme blir de så mycket sötare och godare. Det bästa är om man kan hitta chevre på rulle då den ska tillagas ganska hög för att den ska hålla ihop. Alla jag har bjudit den här salladen på älskar den så prova den ikväll!

Godaste Chevresalladen

250 g körsbärstomater

1/2 msk olivolja

1 paket bacon (helst från rapsgris)

1 rulle chevre på 450 g

8 grillade soltorkade tomater

75 g pinjenötter

1 dl valnötter

2 sharonfrukter

2 avokado

gräslök

blandsallad

vinägrett

Sätt ugnen på 150 grader

Häll ut körsbärstomaterna på en bakplåtsklädd plåt

Strö över en ½ tsk havssalt och 1 krm svartpeppar

Ringla över olivoljan och massera in lite lätt med handen så alla tomater får olja över sig

Tillaga i mitten av ugnen i ca 1 timme

Så snart bakplåtspappret svalnat lite ta tag i det på sidorna och häll ner tomaterna i en skål. De har släppt vätska när de varit i ugnen och det vill vi inte gå miste om.

Höj temperaturen i ugnen till 230 grader

Skär getosten i 8 cm höga bitar och ställ på en bakplåtsklädd plåt

In i ugnen i ca 10 minuter, de ska få en fin gyllene färg

Låt svalna lite på plåten innan de flyttas då de håller ihop mycket bättre då

Skär baconen i ganska små bitar och knaperstek. Låt sedan rinna av på en bit hushållspapper

Rosta pinjenötterna i en torr panna till gyllene

Skär sharonfrukt och avokado i skivor

Hacka de grillade soltorkade tomaterna grovt

Lägg salladen i en skål, häll över körsbärstomaterna, de grillade soltorkade tomaterna och 3 msk vinägrett och blanda runt

Ner med sharonfruksten och avokadon i salladen

Strö över baconet

Ställ chevrestubbarna på salladen

Klipp över gräslök

Strö tillsist över nötterna och njut sedan med ett gott bröd till!

En kommentar

Chokladcupcakes med lavendelfrosting

Allmänt Choklad Cupcake/Muffins
 
Afternoon tea måste vara en av de bästa uppfinningarna som någonsin har kommits på. Jag älskar fikat som sker på eftermiddagen mer än något annat så när jag får tillfälle att äta kakor, cupcakes och scones runt den tiden är jag som lyckligast. Är inte jätte intresserad av snittarna man får till. Jag vet att väldigt många tycker de är det bästa men jag kan inte riktigt lägga något fokus på dem när jag vet vad som väntar.

I förra veckan fick jag tillfälle att göra min egna Afternoon tea på hotellet. Eftersom det skulle serveras ganska sent på eftermiddagen valde jag att bara göra sött. Det absolut bästa receptet på scones tycker jag är Leilas. De innehåller lite råsocker och ägg vilken ger en ljuvlig smak och konsistens. Linzerkakor ger en sån fin effekt tycker jag så de var självklara. Gjorde även en sats klassiska brysselkex.

Cupcaksen är choklad med lavendelfrosting. För att ge frostingen lavendelsmak masserade jag in lavendeln ordentligt i florsockret. Sen fick det ligga i över natten, dagen efter silade jag florsockret så man slipper några otrevliga hårda blommor från lavendeln. För lite mer effekt färgade jag frostingen med färgpasta, här gäller det att vara försiktig så ta bara lite i taget och vispa in ordentligt innan ni tar i mer då den ger väldigt mycket färg. Chokladcupcakes tycker jag ofta är för torra men återigen förlitar jag mig på Leila som har ett otroligt gott recept.

Chokladcupcakes med lavendelfrosting

3 st ägg

2.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl gräddfil

2 msk kallt kaffe

3.5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

1 krm salt

100 g mörk choklad (70%)

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ägg tillsammans med strösocker och vaniljsocker pösigt

Smält smöret och rör ner gräddfilen och kaffet

Blanda samman med äggsmeten

Rör ihop vetemjöl med kakao, bakpulver och salt

Vänd ner blandningen i smeten

Smält chokladen och rör ner i smeten

Fördela mellan 12 formar och grädda i 15 minuter

Frosting

150 g smält smör

200 g färskost

3 dl florsocker

1 msk torkad lavendel

Massera in lavendeln med florsockret och låt stå över natten

Smält smöret i en kastrull, rör om och låt koka tills det får en gyllene färg, låt svalna helt

Vispa samman smör och färskost med elvisp

Sikta ner florsocker och vispa slätt och fluffigt

Tillsätt eventuellt vald färgpasta

Spritsa dina cupcakes och servera!

Kommentera här!