
5 ark filodeg
½ dl mjölk + ett ägg
10 soltorkade tomater i olja
½ msk sambal garlic
½ tsk flingsalt
1 tsk agavesirap
1 paket fetaost
10 basilikablad
Vanliga + körsbärstomater (gärna i olika färger och former)
Svarta oliver
Färsk timjan
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader
Låt filodegen tina lite under en fuktig kökshandduk
Kör soltorkade tomater med sambal garlic, agavesirap och flingsalt i en mixer
Skär tomaterna i tunna skivor och lägg på hushållspapper, dela körsbärstomaterna i halvor och gröp ut det mesta av innehållet
Vispa samman mjölk och ägg
Ta fram ett gjutjärnspanna, går bra med en pajform om man inte äger en gjutjärnspanna som tål ugns värme
Blöt ett ark med bakplåtspapper i kallt vatten och krama sedan ur genom att trycka ihop pappret till en boll så att det blir mjukt, lägg ut över gjutjärnspannan
Lägg på ett ark med filodeg över bakplåtspappret
Vik in kanterna lite så att det blir en rund form som passar i pannan
Pensla med ägg och mjölk blandningen och lägg över nästa ark och upprepa samma sak med alla fem ark
Bred ut soltorkadetomatröran
Sprid ut basilikabladen och smula över fetaost
Lägg ut de skivade tomaterna i ett jämnt lager
Toppa med lite färsk timjan samt oliverna
Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter
Servera med en grönsallad och gärna även med min bönröra som passar utmärkt till!
