Brownie kakor med dumle, marshmallows och saltade cashewnötter

Allmänt Brownies/Blondies Choklad Kakor

Det här är mitt absolut bästa recept på kakor! De bakas riktigt tjocka och under kort tid så de hinner få ett skal men är kladdiga inuti som en brownie. Vad som helst går att tillsätta och resultatet kommer bli super med en sån här bra grund. Nyckeln till framgång är mycket choklad som ger djup till smaken, både kakao och mörk choklad ska det vara. Konsistensen på smeten ska vara så att det går att rulla den men ändå att den är kladdig. Ett tips när man använder saker som gärna vill rinna ut när man bakar som både kola och marshmallows har en förmåga att göra är att frysa ner dem innan de ska i smeten, någon timme innan så där.

Brownie kakor med dumle, marshmallows och saltade cashewnötter

40 g smör

1 dl råsocker

1/2 tsk espressopulver

lite flingsalt

1/3 tsk bakpulver

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 3/4 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

100 g mörkchoklad

1 dl mini marshmallows

10 dumle kolor

1/2 dl saltade cashewnötter

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa det rumstempererade smöret tillsammans med råsockret tills den börjat fluffa till sig.

Tillsätt bakpulver, salt och espressopulver och rör om

Vispa ner ägget och vaniljsockret tills det blir pösigt

Häll ner 1 dl kakao och vispa, tillsätt 1 dl vetemjöl och vispa igen

Nu är det dags att plocka undan elvispen och röra ner den sista 3/4 dl vetemjöl med händerna, häll lite i taget tills konsistensen blir så pass fast att du kan rulla bollar av den

Hacka kolorna, den mörka chokladen och de saltade cashewnötterna grovt och blanda ner tillsammans med marshmallows. Spara lite om ni vill garnera kakorna som jag gjort.

Rulla nio bollar och tryck ut dem lite i handflatan

Sätt över kakorna på en smörpappers klädd plåt och strö över garneringen ni sparat

Baka i mitten av ugnen i 10 minuter 

Kommentera här!

Rostat Mandelsmör

Allmänt Nötter
Jag är galen i nötsmör, allt för ofta går jag in i kylen och tar en bit mörk choklad tillsammans med en tesked nötsmör och bara njuter. Det roligaste är att det är så otroligt enkelt att göra eget och man behöver tillskillnad från de flesta av de färdigköpta produkterna inte tillsätta något mer än nötterna och salt efter smak. Går lika bra att använda naturliga nötter som rostade eller till och med saltade om man vill lyxa till det. Har ätit extrema mängder rostade mandlar på sista tiden så det naturliga steget var nu att prova att göra ett nötsmör av dem och herre min je vad jag är glad över det! Den rostade smaken av nötterna i smöret ger det en fantastisk karaktär som passar lika bra att använda i desserter som att ha i asiatisk matlagning, på mackan eller bara i sig självt på en tesked med en bit mörk choklad – mums!  Hur mycket salt du vill använda är helt upp till egen smak, jag tycker om när smöret har en ton av salt så minska på saltet om du bara vill att det ska finnas någonstans i bakgrunden av smaken. Mitt tips är att köra mandlarna i mixern medans de fortfarande är varma då det skyndar på processen för dem att bildas till smör.

Rostat Mandelsmör

200 g sötmandlar

1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader

Häll ut mandlarna på en plåt över ett smörpapper och rosta i ugnen 8-10 minuter

För över mandlarna till en mixer och tillsätt saltet

Börja köra mandlarna och fortsätt tills de bildat ett jämnt smör, du kan behöva stoppa mixern några gånger för att skrapa ner mandelsmulorna från sidorna innan de börjat bildas till smöret

Häll ner i en burk och förvara i kylen

Kommentera här!

Sallad med rosmarins karamelliserade fikon, physalis, blåmögel ost och annat gott

Allmänt Sallad

Sallader är ju som ni vet det som jag aldrig tröttnar på. De kan varieras i all oändlighet och går göra goda med bara ett par få ingredienser eller så kan man lyxa till det lite och få en festmåltid. Dagens sallad är i det lyxiga slaget och ger oss alla de smakkombinationerna mellan sött och salt som man kan önska sig. Finns olika åsikter gällande physalis som dekoration men jag tycker att de är så fina och passar väldigt bra i smak till de milda fikonen. Kandera mera säger jag bara, det som gör den här salladen är nötterna och de är så enkla!

Sallad med rosmarins karamelliserade fikon, physalis, blåmögel ost och annat gott

physalis

sallad

avokado

fikon

rosmarin

1 msk smör

2 msk råsocker

lufttorkad skinka

saint agur eller annan blåmögel ost

Skär physalisen i halvor, spara några som dekoration

Lägg salladen i botten på skålen

Skär avokadon och fördela över salladen

Dela fikonen

Hetta upp smöret i stekpannan, rör ner 2 msk råsocker och låt några rosmarinkvistar karamelliseras i sockret ett par minuter

Tillsätt fikonen och stek hastigt på båda sidorna, de ska bara få färg och inte bli genomstekta

Häll över fikonen över salladen

Toppa med lufttorkad skinka, vald blåmögel ost samt kanderade valnötter

Kanderade valnötter

2 dl valnötter

¼ dl strösocker

liten nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader

Koka upp en liten mängd vatten

Häll ner valnötterna och låt sjuda i 3 minuter

Blanda samman socker och salt

Häll av vattnet från nötterna och rör med ens ned dem i sockerblandningen

Ta fram en bakplåtsklädd plåt och fördela nötterna över den

Sätt in i ugnen och låt dem kanderas i ca 10 minuter, håll lite koll så att nötterna i bränns!

Låt svalna helt innan servering

Kommentera här!

Lyxiga chokladbollar

Allmänt Choklad

De här är bollar av lycka, precis vad jag behöver i det här tråkiga vädret för att tycka att allt känns lite roligare. Jag experimenterade lite med olika toppings men vill man bara göra ena sorten går det självklart bra. För de rostade mandlarna sätter du ugnen på 175 grader och häller ut sötmandlar på ett bakplåtspapper och kör i ca 10 minuter. Att rosta kokosen gör du enklast i en torr stekpanna på medel lågvärme. Fick dillan på att rosta saker i det här receptet vilket ledde till att jag även rostade havregrynen och det ger en lite nötigare smak som passar väldigt bra till resten av smakerna. Ville även ha lite mindre tugg från havregrynen då det redan ges genom den hackade chokladen i bollarna och den valda toppingen (eller rullningen vad man nu ska kalla det ), det får man genom att köra havregrynen lite snabbt i mixern innan man tillsätter resterande ingredienser. Hoppas det här receptet piggar upp även er i vintern!

Lyxiga chokladbollar:

3 dl havregryn

100 g smör

1 dl strösocker

1 msk råsocker

3 msk kaffe

2 msk kakao

100 g choklad

Att rulla i:

200 g choklad

½ tsk rapsolja

rostad kokos, pistagenötter eller rostade mandlar

Rosta havregrynen i en torr panna tills de får lite svag gyllene färg

Kör havregrynen separat i mixern snabbt tills de blir mer smuliga i konsistensen

Tillsätt smör, kakao och socker och mixa igen

Häll ner kaffet och mixa

Hacka chokladen grovt och mixa så att de precis går in i smeten

Sätt in smeten i kylen i ca 20 minuter

Ta ut och rulla i bollar

Sätt in bollarna i frysen i 10 minuter

Smält chokladen och förbered vald topping

Doppa ner bollarna i den smälta chokladen och rulla i toppingen

Kommentera här!