
Sallader är ju som ni vet det som jag aldrig tröttnar på. De kan varieras i all oändlighet och går göra goda med bara ett par få ingredienser eller så kan man lyxa till det lite och få en festmåltid. Dagens sallad är i det lyxiga slaget och ger oss alla de smakkombinationerna mellan sött och salt som man kan önska sig. Finns olika åsikter gällande physalis som dekoration men jag tycker att de är så fina och passar väldigt bra i smak till de milda fikonen. Kandera mera säger jag bara, det som gör den här salladen är nötterna och de är så enkla!

Sallad med rosmarins karamelliserade fikon, physalis, blåmögel ost och annat gott
physalis
sallad
avokado
fikon
rosmarin
1 msk smör
2 msk råsocker
lufttorkad skinka
saint agur eller annan blåmögel ost
Skär physalisen i halvor, spara några som dekoration
Lägg salladen i botten på skålen
Skär avokadon och fördela över salladen
Dela fikonen
Hetta upp smöret i stekpannan, rör ner 2 msk råsocker och låt några rosmarinkvistar karamelliseras i sockret ett par minuter
Tillsätt fikonen och stek hastigt på båda sidorna, de ska bara få färg och inte bli genomstekta
Häll över fikonen över salladen
Toppa med lufttorkad skinka, vald blåmögel ost samt kanderade valnötter
Kanderade valnötter
2 dl valnötter
¼ dl strösocker
liten nypa salt
Sätt ugnen på 200 grader
Koka upp en liten mängd vatten
Häll ner valnötterna och låt sjuda i 3 minuter
Blanda samman socker och salt
Häll av vattnet från nötterna och rör med ens ned dem i sockerblandningen
Ta fram en bakplåtsklädd plåt och fördela nötterna över den
Sätt in i ugnen och låt dem kanderas i ca 10 minuter, håll lite koll så att nötterna i bränns!
Låt svalna helt innan servering
