
Mums-mums eller skumtoppar eller vad man vill kalla dem är något jag älskar! Den mjuka marängen gifter sig så fint med den mörka knapriga chokladen tillsammans med kokos eller hasselnöts bitar. När jag bestämde mig för att göra egna visste jag med ens vilken kex botten jag ville använda; Brago! Självklart går det bra att använda vilken typ av neutrala kex som helst men jag tycker Brago är så goda och perfekt storkel. När man spritsar marängen krävs det en ordentligt sprit med en bred rund öppning. Jag spritsar först en rundel och sen spritsar jag upp till en topp. Efter att marängen har spritsat på kexen behöver de vila i ca 30 minuter i kylen. Smält chokladen i mikron i intervaller på 25 sekunder och rör runt efter varje gång tills den smält och häll då i en neutral matolja. Viktigt att tänka på är att smälta chokladen i en avlång kopp så att marängen går lätt att doppa ner. Chokladen går att variera i den kakaohalt man själv föredrar, jag tycker att 70% är absolut godast. En ide jag fick när jag var klar är att göra dem till ett julbak genom att använda gröna candy melts istället för mörk choklad och garnera med pärlströssel så har man sig ett bakverk som liknar en julgran!

16 Brago kex
3 äggvitor
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g choklad
1 ½ msk neutral matolja
Sätt på en stor kastrull med ca 10 cm högt vatten och låt sjuda upp
Blanda äggvitorna med socker och vaniljen i en rostfri bunke och sätt i elvispen så att den når till kastrullen
Vispa äggviteblandningen i ca 1 minut utan vattenbadet med elvisp och sätt sedan bunken över kastrullen med knappt sjudande vatten
Vispa över vattenbadet i 12 minuter
Ta av bunken från kastrullen och vispa ytterligare 2 minuter
Fyll spritspåsen med marängen
Lägg ut kexen på en bakplåtsklädd plåt
Lämna en liten kant av kexen att hålla i när man doppar marängen i chokladen och spritsa höga toppar av maräng på kexen
Ställ in plåten i kylen i en halvtimme
Smält chokladen och blanda i matoljan
Doppa varje marängtopp i chokladen. Doppa rakt ner och lyft upp dem med en liten cirkelrörelse för att chokladen ska fastna fint. Låt överflödig choklad droppa ner i koppen igen och ställ tillbaka skumtoppen på bakplåtspappret.
Garnera med kokos, hasselnötter eller vald topping
Låt svalna i kylen
När chokladen helt har stelnat ta ut topparna och pensla på chokladblandningen på botten av skumtopparna för finast resultat
Förvara i kylen fram till servering
