

När jag reser är bland det bästa jag vet att gå i mataffären och köpa upp mig på allt det roliga som är svårt att få tag på här hemma. USA är lite drömlandet för mig som bakgalen och baking chips i alla möjliga smaker är en favorit. I somras köpte jag med mig chocolate and peanut butter baking chips som jag har haft i mina kakor. Eftersom det kanske inte går att hitta här hemma går det lika bra att använda en mjölkchoklad med smak (t.ex. Marabous peanut). Allra godast är kakorna ju samma dag när chokladen inuti fortfarande är alldelens mjuk och smarrig men de håller i sig i ca en vecka i rumstemperatur.

ca 20 små kakor
100 g rumstempererat saltat smör
½ dl rörsocker
½ dl ljus muscovadosocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
knappt ½ tsk salt
knappt 3 ½ dl vetemjöl
100 g 70% mörk kvalitets choklad ganska grovt hackad
1 dl mjölkchoklad med vald smak hackad (om det inte är baking chips då de ska vara hela)
Sätt ugnen på 175 grader
Börja med att vispa smöret tillsammans med båda sorterna socker i ca 2 minuter med elvisp
Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa samman
Rör ner saltet och bakpulvret
Vispa på låg fart in allt mjöl tills degen är jämn
Rör för hand ner de båda chokladsorterna
Ta fram två plåtar med bakplåtspapper
Rulla små bollar av degen och placera ut med lite mellanrum från varandra
Baka i 10 minuter i mitten av ugnen
Om kakorna känns för höga när de kommer ut ur ugnen tryck försiktigt ut dem lite med baksidan av en sked
Låt vila på plåten i ca 5 minuter och för sedan över på ett fat då kakorna annars fortsätter att gräddas i värmen som finns kvar från plåten
