

Banana split Pavlova
4 äggvitor
2 ½ dl socker
60 gram 70% choklad
2 dl grädde
½ tsk vaniljsocker
2 bananer
kolasås
kryddade nötter
Sätt ugnen på 150 grader
Börja med att vispa äggvitorna tillsammans med socker över ett vattenbad med en hanvisp tills allt socker löst sig och marängen börjar se vit och krämig ut. Testa gärna med termometer om ni har det; den ska bli ca 65 grader.
Ta av bunken från vattenbadet och häll över i en ny bunke som inte är varm och börja vispa med elvisp.
Vispa tills marängen är sval och fast i konsistensen, kan ta allt mellan 5-10 minuter.
Smält chokladen och vänd försiktigt ner i marängden, blanda inte helt jämnt utan låt chokladen få marmorera marängen.
Klicka ut marängen på en bakplåtsklädd plåt i en rund cirkel, det är bara vackert om den är lite ojämn.
Grädda i mitten av ugnen 50 minuter.
Låt marängen svalna helt och för sedan över den på det kakfat ni vill servera den på.
Pressa lite lätt med fingrarna mitt på marängen så att den spricker lite lätt.
Häll över kolasåsen (se recept nedan), ta så mycket ni tycker passar och servera det som blir över i en kanna bredvid – de flesta kan inte få nog av kolan!
Vispa ca 2 dl grädde med ½ tsk vaniljsocker och bred ut över kolasåsen.
Toppa med skivad banan och kryddade nötter (recept nedan) – servera genast.
Kolasås
3 dl 15% matlagningsgrädde
2 dl ljus sirap
1 dl rörsocker
½ tsk vaniljsocker
1/2 tsk havssalt
Blanda samman samtliga ingredienser till kolasåsen i en medelstor kastrull
Vispa på ganska hög värme i ca 15 minuter tills kolasåsen börjat tjockna, prova genom att ta lite av såsen på en sked och häll kallt vatten över – stelnar den till lite är kolan färdig
Kryddade nötter
1/2 dl sötmandel
1/2 dl hasselnötter
1/2 dl valnötter
1 msk smör
1 msk muscovadosocker
1 krm kanel
1 tsk honung
1 tsk ljus sirap
Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter
Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna
Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme
Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter
Häll ner sirap och honung och blanda runt
För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna

skriven
Ser riktigt mäktigt och smarrigt ut! :-)