Brownie med pekannötskrisp

Allmänt Brownies/Blondies Nötter
Bekännelse; jag har lärt mig från min mamma och har mer ofta än sällan socker på vispad grädde (ja, till och med ovanpå grädden på semlor). Det är något med det där krispet som gör kombinationen helt oemotståndlig! Dagens recept räddar oss dock från dömande blickar när vi går för att hämta rörsockret då den har en alldeles ljuvlig topping som är så krispig att det räcker till och med för oss! Jag har valt att ha i en ½ dl kakao i brownien vilket är mer än vad jag brukar ta men det är något med mandelmjölet som gör att smaken inte blir lika starkt men vill ni ha lite svagare chokladsmak använd istället 2 msk. Var försiktiga när ni smälter sockret då det lätt bränns! Det går att använda vilken typ av nötter som helst så ta det ni tycker är godast. Att brownien får vila över natten i kylen är ett måste för att den ska sätta sig. Tycker man om lite fastare brownie går det att ha den inne i ugnen ca 5 minuter extra.
Brownie med pekannötskrisp

Pekannötskrisp

¾ dl pekannötter

1 dl strösocker

1 msk smör

1 krm flingsalt

Hacka pekannötterna

Häll ner i en gjutjärnspanna tillsammans med socker och smör och sätt på medelvärme

Rör runt tills sockret börjar smälta

Dra då ner värmen och fortsätt röra runt i ca 5 minuter

Ta av värmen och rör ner flingsaltet

Låt svalna

Brownie på mandelmjöl

1 dl mandelmjöl

½ dl kakao

1 krm salt

60 g. smör

100 g. 70% choklad

1 1/2 dl råsocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Blanda mandelmjöl, kakao och salt i en bunke

Smält smöret och tillsätt chokladen, smält samman och tillsätt sedan råsockret under omrörning tills det mesta av sockret löst sig.

Tillsätt ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret och vispa med elvisp

Rör försiktigt ner mjölblandningen

Grädda i en liten ugnsform med bakplåtspapper i botten i 5 minuter, smula över pekannötskrispet och baka ytterligare 5 minuter.

Kommentera inlägget här: