
De här små skorporna är perfekta gå bort presenten så här i jultider. Jag gör en sats som jag sen ger bort i vackra glad burkar och de för med sig en ljuv arom av pepparkakan men på ett lite ovanligare sätt. Pepparkakssmaken trivs bra tillsammans med de rostade mandlarna och mörka chokladen som är lite vanligare att använda sig av i biscotti. Jag valde att göra egen pepparkakskrydda med lite extra kanel i men den går att ersätta med ca två teskeder färdig pepparkakskrydda. Glasyren är helt frivillig men jag tycker att den piffar upp både i smak och utseende mot den lite mörkare biscottin som pepparkakskryddan ger.
Pepparkaks Biscotti
100 g smör
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl muscovadosocker
½ dl strösocker
1 ½ dl rostade mandlar
100 g mörk choklad
1 ½ tsk kanel
1 tsk mald ingefära
¼ tsk kardemummakärnor
½ tsk nejlikor
Glasyr
1 äggvita
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader
Mortla samtliga kryddor tillsammans till en fin blandning
Smält smöret, ta av värmen och tillsätt ett ägg i taget under omrörning
Hacka nötterna och chokladen grovt
Blanda samman med de torra ingredienserna och rör ner i ägg och smör blandningen
Arbeta snabbt samman degen och för över i tre längder på en bakplåtsklädd plåt
Grädda i mitten av ugnen 20 minuter
Gör så läge glasyren genom att vispa ihop äggvitan men florsockret med en elvisp
Ta ut skorporna ur ugnen och skär ganska snabbt ca 1 cm tjocka skivor utav dem lite på snedden
Med hjälp av en liten sked häll på glasyr i valfritt mönster över biscottin
Sätt tillbaka i ugnen på 125 grader i 15 minuter
Förvara svalt och torrt i en burk tills det blir dags att bjuda på eller ge bort
