Den här salladen har en väldigt oväntad smak, dressingen har många olika ingredienser och var och en av dem balanserar upp varandra och ger en otroligt god sallad! De mjuka smakerna från rotfrukterna, paprikan, grönkålen och paprikan får sig ett sving av chili, ingefära och juliga kryddor. För de som tycker om vegetariskt är det här en väldigt bra rätt som mättar utan att behöva något vid sidan om. Jag serverade den med de kryddade nötterna för att ge lite extra julig smak av mer kanel. Dressingen räcker till två omgångar av salladen.

Sallad med rotfrukter och juliga smaker
2 morötter
1 palsternacka
1 rödlök
200 g grönkål
1 röd paprika
10 torkade fikon
10 soltorkade tomater
½ dl bulgur
Dressing
¾ dl rapsolja
3 msk sweet chilisås
1 msk honung
2 ½ msk rödvinsvinäger
½ tsk kanel
½ tsk stött kardemumma
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Koka bulgurn
Rör samman samtliga ingredienser till dressingen
När bulgurn är färdig och svalnat något blanda med ca 4 msk av dressingen
Strimla alla grönsaker, fikonen och de soltorkade tomaterna
Börja med att steka rödlöken, morötterna och palsternackan på ganska hög värme i ca 3 minuter
Tillsätt paprikan och grönkålen och stek ca 3 minuter till
Rör ner soltorkade tomater och torkade fikon
Tillsätt sist bulgurn och rör runt tills allt är fördelat
Servera med de kryddade nötterna

Kryddade nötter
¾ dl sötmandel
¾ dl hasselnötter
¾ dl valnötter
1 msk smör
1 msk muscovadosocker
1 krm kanel
1 tsk honung
1 tsk ljus sirap
Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter
Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna
Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme
Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter
Häll ner sirap och honung och blanda runt
För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna