Brownie med apelsinkrokant och rostade mandlar

Allmänt Brownies/Blondies
Grundreceptet för den här brownien kommer från den fantastiska Leila, jag har hört dem som tycker att hennes recept är för mäktigt men inte jag inte – har i och för sig aldrig reagerat på en efterätt och tyckt den varit för mäktig men det är bara jag. Som de bästa brownies har den här inget bakpulver i smeten vilket kladdar till det! Den här brownien vill gärna ha vaniljglass bredvid sig, då är den som godast.  Apelsinkrokanten lättar i alla fall upp dem om det är vad man är ute efter och smaken gifter sig otroligt bra med de rostade mandlarna. Att rosta mandlar är även min nya fixering, har dem på sallad, äter som snacks och nu även toppas mina efterrätter med dem!

Brownie med apelsinkrokant och rostade mandlar

100 g smör

2 dl strösocker

1 dl kakao

1/3 dl ljus sirap

1 nypa salt

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

100 g apelsinkrokant

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa rumstempererat smör med socker tills vitt

Tillsätt kakao, salt och sirapen och vispa igen

Vispa ner ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret

Rör försiktigt ner vetemjölet

Hacka apelsinkrokanten grovt och rör ner

Klä en ungform i bakplåtspapper och häll på smeten

Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen

Glasyr

1 dl vispgrädde

1/3 dl ljus sirap

1/3 dl mjölk

100 g mörk choklad

lite flingsalt

Värm vispgrädden med ljus sirap och mjölk i en kastrull tills det börjar sjuda

Ta av från plattan och rör ner chokladen tillsammans med lite flingsalt

När brownien varit ute i ca 30 minuter häll på glasyren och ställ i kylskåpet

Efter ytterligare 20 minuter häll på de rostade mandlarna

Rostade mandlar till garnering

½ dl sötmandlar

Häll mandlarna över en bakplåtsklädd plåt och kör i ugnen 10 minuter på 175 grader

När de svalnar något dela med en kniv i halvor, redo att garnera!

Kommentera inlägget här: