Let's have chocolate

Allmänt
Receptet är Leilas men jag ville tillsätta den söt salta kontrasten till efterätten som jag är fixerad vid! Att använda salta nötter tillsammans med kolasås är en av mina absoluta favoriter och den här desserten är inte något undantag från att gifta sig fint med det söt-salta.
 
Pot de Créme au chocolat med kolasås och saltade nötter
 
1 dl mjölk 3 %
1 3/4 dl vispgrädde
drygt 1/4 dl strösocker
1/2 färsk vaniljstång
100 g mörk choklad
3 äggulor
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp mjölk, vispgrädde, strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång. Ta av från värmen.
  3. Hacka chokladen och smält ner den i den varma gräddmjölken.
  4. Separera äggulorna från äggvitorna.
  5. Vispa sönder äggulorna och vispa ner chokladsmeten i gulorna (i en finstråle) under vispning.
  6. Fyll espressokoppar med chokladsmeten och ställ dem i en ugnsform. Fyll på med ljummet vatten upp till hälften av kopparna.
  7. Grädda chokladkopparna i mitten av ugnen i cirka 1,5 timme. Smeten ska dallra lite när man skakar på koppen.
  8. Låt dem svalna i rumstemperatur och låt dem sedan stå i kylen tills helt svalna

1 dl blandade nötter (cashew, saltade mandlar samt valnötter)

Kolasås

1 dl 15% matlagningsgrädde

2/3 dl ljus sirap

1/3 råsocker

lite flingsalt

 Koka upp samtliga ingredienser under konstant vispning tills såsen börjar sätta sig och få sin vackra mörkare färg och ljuvliga doft!

 Toppa den svalnade chokladen med nötter och häll på kolasåsen över det. Låt svalna helt i kylen och servera med vispgrädde!

Kommentera inlägget här: