Brownie Cupcakes med Pistagenöts Maräng

Allmänt Choklad Cupcake/Muffins
Jag vet inte hur jag ska beskriva hur extremt goda de här cupcakesen är så att ni på en gång går och bakar dem! De har en botten av kladdig choklad som möts av en mjuk maräng med små salta pistagenötsbitar och ett lite knäckigt skal. Det här är ett av få recept där jag använder hälften 70% choklad och hälften av den lite sötare ”vanliga” mörka chokladen som Marabou har eller hittas i bakhyllan. Smeten till botten är ganska tjock och anledningen är att man vill kunna baka dem så kort tid som möjligt men att de fortfarande håller ihop. Som vanligt vill jag ju bryta av det söta med det salta och gör det genom att tillsätta salta pistagenötter till den söta marängen. Viktigt är att försiktigt, försiktigt vända ner dem när marängen är färdig för att den inte ska falla ihop. Vanlig sprits påse fungerar inte till den här marängen då pistagenötterna sätter sig i pipen och gör att det blir stopp utan jag använda en vanlig fryspåse som jag klippte hål i för att kunna spritsa. Dessa underbara bakverk får absolut inte förvaras i kylen då det ger en stenhård maräng och är allra godast samma dag som tillagning. Så läs nu receptet och börja sedan baka!

Brownie Cupcakes med Pistagenöts Maräng

ca 10-12

75 g smör

2 dl råsocker

1 tsk espressopulver

1 nypa salt

¾ tsk bakpulver

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 ½ dl kakao

3 dl vetemjöl

100 g hackad 70% choklad

100 g ”vanlig” mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa det rumstempererade smöret med råsocker tills det börjar bli fluffigt

Rör ner bakpulver, salt och espressopulver

Tillsätt ett ägg och en tesked vaniljsocker i taget, vispa mellan gångerna

Rör ner vetemjöl och kakao, ungefär en tredjedel i taget

Blanda till sist ner de båda sorterna hackad choklad

Fördela smeten i cupcakeformar

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter

Ta ut och låt svalna helt innan de toppas med marängen

Maräng

4 äggvitor

4 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl hackade saltade pistagenötter

Sätt på ett vattenbad

Sätt äggvitan tillsammans med sockret över vattenbadet i en rostfri skål

Rör äggvitan tillsammans med strösockret och vaniljsockret tills det har löst sig

Vispa med elvisp tills marängtoppar börjat stå upp

Ta av vattenbadet och fortsätt att vispa tills marängen blivit sval

Vänd försiktigt ner de hackade pistagenötterna

Häll marängen i en påse och spritsa över eller klicka direkt ut på brownie bottnarna

Kommentera inlägget här: