
Bak-året 2013 kunder inte ha börjat på ett bättre sätt än med dessa underbara magiska godis bars! Visst är det bra med nyårslöften i hälsans tecken men för att man ska orka hålla igång med träning och nyttig mat tycker jag det krävs avbrott med något syndigt gott och det är precis vad de här är. Har hämtat inspiration från det populära amerikanska receptet på magic bars men bestämde mig för att göra min egna variant med mer smaker som bryter av mot den söta kondenserade mjölken. De kryddade nötterna tillför all den crunch man kan önska sig och mjukas upp av en digestive botten samt kondenserad mjölk och för att få en extra skjuts mörk choklad på toppen. Här är det viktigt att man vågar salta sina kryddade nöter för att få den underbara kontrasten med det söta. Barsen kan sparas i ca en vecka men förvara dem inte i kylen då det gör att de tappar sin kladdiga konsistens. Det här är ett sådant enkelt recept som är roligt att göra tillsammans med barn och går att variera med vad man själv tycker är godast; jordnötter, mini marshmallows, m&m eller varför inte lite torkad frukt.

Börja med de kryddade nötterna:
Kryddade nötter
¾ dl sötmandel
¾ dl hasselnötter
¾ dl valnötter
1 msk smör
1 msk muscovadosocker
1 krm kanel
1 nypa havssalt
1 tsk honung
1 tsk ljus sirap
Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter
Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna
Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme
Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter och tillsätt saltet
Häll ner sirap och honung och blanda runt
För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna
9 digestivekex
50 smör
en sats kryddade nötter
100 g mörk choklad
2/3 burk kondenserad mjölk
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och smula ner digestivekexen, använd fingrarna och mossa ihop
Tryck ut massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper
Häll på de kryddade nötterna men spar ca ½ dl till garnering
Hacka chokladen ganska grovt och fördela över nötterna
Häll över den kondenserade mjölken jämt över chokladen och nötterna
Sätt in formen i mitten av ugnen och baka i 30 minuter
Så snart formen tagits ut häll över nötterna du sparat, tryck ner dem lite med baksidan på en gaffel och låt sedan svalna
Skär i bars och servera till cappucino – godare än så här blir det inte!

skriven
SPARAT i min mapp "kanske till glöggfesten"
Ser supergott ut :-)