Magiska Godis Bars

Allmänt Bars Godis

Bak-året 2013 kunder inte ha börjat på ett bättre sätt än med dessa underbara magiska godis bars! Visst är det bra med nyårslöften i hälsans tecken men för att man ska orka hålla igång med träning och nyttig mat tycker jag det krävs avbrott med något syndigt gott och det är precis vad de här är. Har hämtat inspiration från det populära amerikanska receptet på magic bars men bestämde mig för att göra min egna variant med mer smaker som bryter av mot den söta kondenserade mjölken. De kryddade nötterna tillför all den crunch man kan önska sig och mjukas upp av en digestive botten samt kondenserad mjölk och för att få en extra skjuts mörk choklad på toppen. Här är det viktigt att man vågar salta sina kryddade nöter för att få den underbara kontrasten med det söta. Barsen kan sparas i ca en vecka men förvara dem inte i kylen då det gör att de tappar sin kladdiga konsistens. Det här är ett sådant enkelt recept som är roligt att göra tillsammans med barn och går att variera med vad man själv tycker är godast; jordnötter, mini marshmallows, m&m eller varför inte lite torkad frukt.

Magiska Godis Bars

Börja med de kryddade nötterna:

Kryddade nötter

¾ dl sötmandel

¾ dl hasselnötter

¾ dl valnötter

1 msk smör

1 msk muscovadosocker

1 krm kanel

1 nypa havssalt

1 tsk honung

1 tsk ljus sirap

Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter

Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna

Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme

Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter och tillsätt saltet

Häll ner sirap och honung och blanda runt

För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna

9 digestivekex

50 smör

en sats kryddade nötter

100 g mörk choklad

2/3 burk kondenserad mjölk

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och smula ner digestivekexen, använd fingrarna och mossa ihop

Tryck ut massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper

Häll på de kryddade nötterna men spar ca ½ dl till garnering

Hacka chokladen ganska grovt och fördela över nötterna

Häll över den kondenserade mjölken jämt över chokladen och nötterna

Sätt in formen i mitten av ugnen och baka i 30 minuter

Så snart formen tagits ut häll över nötterna du sparat, tryck ner dem lite med baksidan på en gaffel och låt sedan svalna

Skär i bars och servera till cappucino – godare än så här blir det inte!

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Erica AKA Tomtens Dotter:

skriven

SPARAT i min mapp "kanske till glöggfesten"
Ser supergott ut :-)

Svar: Kul att höra och hoppas du provar dem, kan tänka mig att de blir super även med pepparkaka i botten istället för digestivekex för lite extra julsmak!
Emma Lindberg Borg

2 Mikaela

skriven

Har gjort efter detta receptet flera gånger nu och det blir lika gott varje gång! Min sambo och mitt favoritgodis :)

Svar: Så glad jag blir över att höra det!
Emma Lindberg Borg