Pepparkaks Biscotti

Allmänt

De här små skorporna är perfekta gå bort presenten så här i jultider. Jag gör en sats som jag sen ger bort i vackra glad burkar och de för med sig en ljuv arom av pepparkakan men på ett lite ovanligare sätt. Pepparkakssmaken trivs bra tillsammans med de rostade mandlarna och mörka chokladen som är lite vanligare att använda sig av i biscotti. Jag valde att göra egen pepparkakskrydda med lite extra kanel i men den går att ersätta med ca två teskeder färdig pepparkakskrydda. Glasyren är helt frivillig men jag tycker att den piffar upp både i smak och utseende mot den lite mörkare biscottin som pepparkakskryddan ger.

Pepparkaks Biscotti

100 g smör

2 ägg

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 dl muscovadosocker

½ dl strösocker

1 ½ dl rostade mandlar

100 g mörk choklad

1 ½ tsk kanel

1 tsk mald ingefära

¼ tsk kardemummakärnor

½ tsk nejlikor

Glasyr

1 äggvita

4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Mortla samtliga kryddor tillsammans till en fin blandning

Smält smöret, ta av värmen och tillsätt ett ägg i taget under omrörning

Hacka nötterna och chokladen grovt

Blanda samman med de torra ingredienserna och rör ner i ägg och smör blandningen

Arbeta snabbt samman degen och för över i tre längder på en bakplåtsklädd plåt

Grädda i mitten av ugnen 20 minuter

Gör så läge glasyren genom att vispa ihop äggvitan men florsockret med en elvisp

Ta ut skorporna ur ugnen och skär ganska snabbt ca 1 cm tjocka skivor utav dem lite på snedden

Med hjälp av en liten sked häll på glasyr i valfritt mönster över biscottin

Sätt tillbaka i ugnen på 125 grader i 15 minuter

Förvara svalt och torrt i en burk tills det blir dags att bjuda på eller ge bort

Kommentera inlägget här: