Sallad med rotfrukter och juliga smaker

Allmänt Sallad

Den här salladen har en väldigt oväntad smak, dressingen har många olika ingredienser och var och en av dem balanserar upp varandra och ger en otroligt god sallad! De mjuka smakerna från rotfrukterna, paprikan, grönkålen och paprikan får sig ett sving av chili, ingefära och juliga kryddor.  För de som tycker om vegetariskt är det här en väldigt bra rätt som mättar utan att behöva något vid sidan om. Jag serverade den med de kryddade nötterna för att ge lite extra julig smak av mer kanel. Dressingen räcker till två omgångar av salladen.

Sallad med rotfrukter och juliga smaker

2 morötter

1 palsternacka

1 rödlök

200 g grönkål

1 röd paprika

10 torkade fikon

10 soltorkade tomater

½ dl bulgur

Dressing

¾ dl rapsolja

3 msk sweet chilisås

1 msk honung

2 ½ msk rödvinsvinäger

½ tsk kanel

½ tsk stött kardemumma

2 tsk färsk riven ingefära

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Koka bulgurn

Rör samman samtliga ingredienser till dressingen

När bulgurn är färdig och svalnat något blanda med ca 4 msk av dressingen

Strimla alla grönsaker, fikonen och de soltorkade tomaterna

Börja med att steka rödlöken, morötterna och palsternackan på ganska hög värme i ca 3 minuter

Tillsätt paprikan och grönkålen och stek ca 3 minuter till

Rör ner soltorkade tomater och torkade fikon

Tillsätt sist bulgurn och rör runt tills allt är fördelat

Servera med de kryddade nötterna

Kryddade nötter

¾ dl sötmandel

¾ dl hasselnötter

¾ dl valnötter

1 msk smör

1 msk muscovadosocker

1 krm kanel

1 tsk honung

1 tsk ljus sirap

Börja med att rosta mandlarna och hasselnötterna på 175 grader i ca 10 minuter

Gnugga av skalet från hasselnötterna och grovhacka alla nötterna

Smält smöret och blanda i sockret på medelvärme

Rör i kanelen och tillsätt nötterna, blanda runt ca 2 minuter

Häll ner sirap och honung och blanda runt

För över på bakplåtspapper och sprid ut nötterna så det inte blir en klump, låt svalna

Kommentera inlägget här: