Citronrutor med färskostfyllning, blåbär och havresmulor

Allmänt Bars
Att baka bars är tydliggen min grej för tillfället. Tycker att det är så smidigt att baka i en långpanna och så blir det lite mindre mängd än i en vanlig kakform vilket är bra för mig som så fort vill baka något nytt. De här citronrutorna är special gjorda för min underbara pojkvän som är väldigt svår att göra nöjd när de kommer till sött. Allra helst står han över bakverk och väljer istället något salt (typ salta pinnar är en favorit) så ska man få honom att ta av något bakat får det just inte vara för sött. Sen är han extrems svag både för citron och blåbär och om det är något han ber om att jag ska göra så är det cheesecake så det här en kombination av alla de sakerna som blev precis som jag ville och han tog faktiskt två portioner! Förvara antingen rutorna i frysen men tänk på att ta fram dem ca 1 timme innan servering eller ha dem i kylen men skär gärna upp dem i rutor när de är frysta för att det inte ska bli massa kladd.

Citronrutor med färskostfyllning, blåbär och havresmulor

Botten

50 g smör

8 digestivekex

Smält smöret och smula ner kexen, blanda till en fast massa och tryck ut i en bakplåts klädd form

1 dl blåbär

Fördela blåbären över botten

Färskostfyllning

150 g lätt philadelphia

1 dl mellangrädde

½ vaniljstång

1 dl florsocker

Vispa grädden

Gröp ur vaniljstången

Tillsätt samtliga ingredienser i grädden och vispa hastigt samman

Citronkräm

skalet från 1 citron

saften från 1 ½ liten citron

1 ½ dl socker

60 g smör

2 ägg

Finriv citronskalet

Tillsätt alla ingredienser i en kastrull, låt försiktigt sjuda upp under omrörning

Låt sjuda på svag värme under konstant vispning i 10 minuter

Häll citronkrämen över den frysta färskostfyllningen

Havresmulor

25 g smör

½ dl vetemjöl

½ dl havregryn

en liten nypa salt

1 matsked socker

Smält smöret och blanda ner samtliga ingredienser till en jämn smet

Fördela i smulor över citronlagret och förvara kakan i kyl eller frys

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 molnfigur.blogg.se:

skriven

verkar otroligt gott! Är det hela äggen som ska vara med i citronkrämen eller bara gula/vita?

Svar: Roligt att höra! Är hela äggen som ska i, hoppas du tycker om rutorna!
Emma Lindberg Borg