Brownie med kola och nötter

Allmänt Brownies/Blondies
En god brownie sitter alltid på sin plats och den här är riktigt jäkla god och kladdig! Bäst är att göra den dagen innan servering och sen låta den vila i kylen över natten så att den hinner sätta sig. Eftersom det är ett tjockt lager kola är det bäst att skära brownien med en vass kniv som spolats under kallt vatten. Det går att använda vilka nötter man vill, jag var sugen på att få till en snickers liknande smak och vill ni också det så använder man till största delen saltade jordnötter. Allra godast är brownien tillsammans med min kardemumma grädde då den gifter sig så fint med kola och choklad smaken. Sen har jag lite banan till det mesta i choklad i, är lite udda men otroligt gott! Som vanligt kör jag det fin fina receptet på brownie från Lindsay Landis bok The Cookie Dough Lover's Cookbook med några små ändringar.

Brownie med nötter och kola

Lindsay Landis brownie

1 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 nypa salt

60 g. smör

100 g. 70% choklad

1 1/2 dl råsocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Blanda vetemjöl, kakao och salt i en bunke

Smält smöret och tillsätt chokladen, smält samman och tillsätt sedan råsockret under omrörning tills det mesta av sockret löst sig.

Tillsätt ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret och vispa samman med elvisp

Rör försiktigt ner vetemjölsblandningen

Grädda i en liten ugnsplåt med bakplåtspapper i botten i 10 minuter

Drygt 2 dl blandade nötter (gärna både saltade och naturella)

Kolasås

1 1/2 15% matlagningsgrädde

2/3 råsocker

1 dl ljus sirap

Låt koka ihop under konstant omrörning tills den tjocknar och luktar ljuvligt, ca 5 minuter

Fördela nötterna i ett jämn lager över brownien och toppa med kolasåsen, ställ in i kylen och låt stelna

Kommentera inlägget här: